Constanța acum 100 de ani Poliția veghează în cârciumi, iar răufăcătorii își fac de cap pe străzile urbei tomitane
20 Nov, 2024 17:00
20 Nov, 2024 17:00
20 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1535
Marime text
- Femei din elita orașului oferă întâlniri discrete bărbaților
- Un angajat de la spitalul militar a fost lovit de cal
- Comercianții otomani vin în Constanța
- Copil mușcat de câine
- Un lucrător a suferit arsuri grave pe corp
- Marinar de pe vas german, prins în timpul furtului
Într-o duminică, 24 februarie 1924, locuitorii urbei tomitane citeau numărul 43 al ziarului „Dacia”.
Parabola acelei ediții ironiza polițiștii, care în loc să patruleze pe străzi și să se ocupe de fărădelegi, își făceau veacul prin cârciumi.
„Unde e poliția, unde-i siguranța?
Strigă cetățenii noștri, din Constanța.
Unde-i siguranța, vreți ca să aflați ?
O găsiți întreagă noaptea la „Carpați“
Iar poliția toată, face caraula.
Tot la separeuri, sus pe la Pirula”
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constantin Irimescu propunea editorialul „Politica valutară”, în care a vorbit despre creșterea leului. Dacă Guvernul a crezut că urcarea se datora orânduielii în încasări, economiei în cheltuieli, bugetului real alcătuit și echilibrat, consolidării datoriei externe a statului, amânării plății datoriilor particulare în străinătate și amortizarea unei părți din datoria publică, opoziția era de părere că factorul principal al fenomenului a fost exportul de porumb, ce a făcut leul o monedă căutată pe piață. Constantin Irimescu considera că ambele variante au contribuit la creșterea monedei naționale.
Femei din elita orașului oferă întâlniri discrete bărbaților
În următorul articol, ziarul „Dacia” cerea precizări, după ce două publicații locale au semnalat că pe strada Maior Giurescu există o casă de rendezvous, unde tinere doamne și domnișoare din elita constănțeană ofereau întâlniri discrete la diferiți indivizi. Un ziar a afirmat că acolo erau numai funcționare de la brigada de siguranță a orașului.
Urmează două telegrame din străinătate, anume: „Grecia construiește noui vase de război” (din Atena) și „O nouă conferință internațională” (din Cospoli).
Un angajat de la spitalul militar a fost lovit de cal
Coloana se încheie cu știrea „Accidentul de la spitalul militar”. Este vorba despre soldatul Gheorghe Draghescu, angajatul spitalului, care a fost lovit de un cal în abdomen.
La „Cronica zilei”, Ax Poni semnează un text despre un amic pe nume Bran, cel care dă și titlul materialului. După ce a obținut o moștenire consistentă de la o rudă, neștiind ce să facă cu ea, Bran s-a împușcat cu revolverul.
Ca o continuare a parabolei expuse la începutul articolului, redacția „Dacia” se întreabă unde sunt polițiștii, în contextul în care „banditismele au ajuns în Constanța, la ordinea zilei”. Considerând că poliția nu-și face treaba, jurnaliștii îi adresează o întrebare prefectului Ștefu, dacă nu cumva situația ar trebui să înceteze.
Comercianții otomani vin în Constanța
Cititorilor li s-a prezentat un calup de știri locale. Este vorba despre:
- Nenorocirea de la moara Bulalidis - O nenorocire s’a întâmplat la moara d-lui Iani Bulalidis din localitate. Un bidon cu benzină făcând explozie. Lucrătorul Mitu Iliescu s-a ales cu arsuri serioase pe corp, din care cauză a trebuit internat la spitalul comunal
- Un copil mușcat grav de un câine - Astazi dimineata copilul Ion Moroianu în etate de 8 ani, fost grav muscat de un câine mare, pe strada Carol. Victima care are pielea funții ruptă, a fost trasportata la spital.
- Nenorocirea de la vii - Eri după amiază, muncitorul Șucri Mutan, ce lucra la săpăturile unui puț la vii, a alunecat de pe schelă, căzând la o adâncime de 12 metri, unde a rămas în nesimțire. Cu mare greutate victima a fost scoasă din puț și transportată la spitalul comunal unde a fost supusă unei operații, în urma căreia, se crede că va scăpa cu viață.
- O lucrare a camerei de comerț - Camera de comerț a înaintat ori ministerului de finanțe, textul convențiunei internaționale vamale de la Geneva, împreună cu un memoriu, asupra acestui tratat, cu stăruință ca acesta să fie ratificat de guvernul român. Camera de comerț Constanța a primit această însărcinare din partea camerei de comerț internaționale din Paris, a cărei membră activă este.
- O căruță se răstoarnă paste un țăran - La spitalul comunal a fost eri internat săteanul Milea Ilie victimă unui accident. Numitul venind cu căruța spre Murfatlar, cari s’au speriat la apariția trenului ce venea spre Constanța, râsturnând căruța peste dânsul. Mirea s'a ales cu fractura piciorului stâng și a fost transportat in localitate cu trenul.
- O misiune comercială otomană va vizita Constanța - Ni se comunică, că în primele zile ale lunii Martie, o misiune de comercianți otomani vor vizita România, trecând prin portul Constanța ducând cu sine eșantioane din producția agricolă turcă. Aceasta in vederea unor legături comerciale, ce ar urma să se stabilească între comercianții turci și un consorțiu român
Citește și: Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Și în acest număr sunt prezentarte știri politice din Grecia. Este vorba despre „Guvernul va respecta voința poporului” și „Republica greacă va fi organizată după cea franceză”.
Ultima știre a acestei pagini este despre persoanele care trebuie să primească despăgubiri în ziua de 11 și 12 martie, precum și despre persoanele în aceeași situație din Anadalchioi.
Pe a doua pagină, conținutul editorial este deschis de o știre de ultimă oră, despre o manifestare fascistă din București. Evenimentul a condus la o ciondăneală cu armata și la arestarea a patru studenți.
„Dacia” aducea la cunoștință un incendiu care a distrus un șir de locuințe din Vaslui. Pagubele înregistrate au fost de 100 de milioane de lei.
Marinar de pe vas german, prins în timpul furtului
La rubrica „Din port” este prezentat un caz de furt. „Aseară a fost prins de grănicerul din post marinarul Johannes Galgaard de pe vaporul german Vaterland, care luase după vas mai multe pachete cu șuruburi, încercând să le ducă în oraș spre a le vinde. Cu actele dresate a fost înaintat vămei.”
Rubrica „Faptele zilei” prezintă următoarele cazuri:
- Spargere. — D-lui Dobre Popa, măcelar din str. Bogdan Vodă no. 24, i s’a spart o magazie din curte furându-i-se mai multe bidoane cu untură. Poliția a reușit însă să aresteze pe hoți, cari se numesc Shos Alexandru și A. Birș, înaintăndu-i parchetului.
- Început de Incediu. - Din pricina unui coș necurat a luat foc aseara casa d-lui M. Frenkian din str. Gr. Cantacuzino 22. Incendiul a putut fi localizat în grabă.
Citește și: Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Rubrica „Informațiuni” cuprinde:
- D. ION POPA este autorizat de administrația zirului nostru a face controlul chitanțelor abonaților noștri din întreaga Dobroge, precum și a face orice fel de încasări în numele ziarului nostru.
- Mâine dimineața la orele 9 va avea loc la arena cinema „Grand“ o mare întrunire publică convocată de sindicatul proprietarilor din localitate.
- O vie agitație a reînceput în rândurile muncitorilor de port, din pricină că până în prezent, cu toate străruințele ce au depus, nu s’au început lucrările de revizuire ale contractului de muncă colectiv. Aseară muncitorii au ținut în aceata privință o consfătuire în sala sindicatelor. O grevă a acestor muncitori, pare a nu fi exclusă,
- Eri a sosit cu vaporul italian „Praga” un nou transport de chibrituri și foiță pentru s.m.r.
- In decursul săptămânei viitoare va avea loc la camera de comerț, adunarea generală a membrilor camerei.
- Camera arbitrală a amănat eri toate procesele.
- Memoriul camerei de comerț în ce privește afacerea portului franc, a fost trimisă eri ministerului de industrie și comerț.
- Cooperativa „Progresul“ din Ostrov a donat bisericii din acea comună suma de 30.000 lei.
- Pe ziua de 29 Februarie, se va întruni la inspectoratul școlar o comisiune, pentu scoaterea la pensie a unor membrii din corpul didactic.
- „DIMINEAȚA COPIILOR” No. 2 care se puse ln vânzare Sâmbătă 23 curent, cuprinde un mare număr de povestiri distractive și folositoare, legende minunate, poezii, glume, șarade. De asemeni, Începutul unui roman scris pentru tineret și întitulat „SUFLETE DE VITEJI“ de N. BATZARIA. Toți școlarii trebue să citească această folositoare revistă.
Rubrica „Notariat” informează cititorii asupra următoarelor:
- VANZARI: Ismail A. Samedin lui Tudorache T. Stan, 6 ha loc în comuna Pazarlca cu 12500 lei; Locot. Colonel N. Mavrodin lui C. Bulsane, suprafața de 1000 m. p. cu 8000 lei, teren situat la km. 5. Rozalia B. Ghinsberg lid H. Mangoian, suprafața de 149,04 m. p. In Constanța, str. Vântului No 4 cu 300.000 lei.
- IPOTECI: H. Mangoianu s’a împuumutat de la banca de „Scont“ Constanța, cu 300.000 lei, pe timp de 5 ani, ipotecând imobil la Constanța.
Citește și: Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Spectacolele și reclamele numărului sunt similare cu cele din numerele trecute.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Un dezertor evadat, un medic jefuit în tren și un accident de muncă oribil, printre întâmplările de la malul mării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii