Constanța acum 100 de ani Luna martie 1925 în presa vremii (V)
15 May, 2025 17:00
15 May, 2025 17:00
15 May, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
349
Marime text


- În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 17-22 martie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc)
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 17-22 martie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
Editorial
Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii 3-8 martie 1925 , cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
Între greci și turci – Primul editorial este aferent numărului 60, este scris de N. Batzaria și pune accent pe repercursiunea revoluției curde asupra raporturilor turco-grecești. El punctează că în cazul în care curzii ar fi obținut victoria, acest lucru ar fi adus la restaurarea monarhiei și a califatului. Pentru lămuriri suplimentare, spune că o înfrângere a guvernului de la Angora și a armatei „turcești” ar fi putut provoca un nou război între turci și greci.
Situația politică – Al. Doinaru face o analiză elaborată asupra partidelor ce au fuzionat și care își propun să înlăture de la putere liberalii. El este de părere că aceste fuziuni sunt sortite eșecului, pentru că nu sunt „adevărate”.
Consolidarea malurilor – Același Al. Doinaru aduce în atenție în acest editorial problema consolidării malurilor în partea de nord-est a orașului. Procesul începuse în anul 1916 și urma să coste 18 milioane lei, însă începerea războiului a întârziat lucrările. Din această cauză, în anul 1925, Primăria Constanța susținea că nu au fondurile necesare pentru consolidarea malurilor, o astfel de execuție fiind estimată de specialiștii acelor timpuri la 800 milioane lei.
Impositele d-lui V. Brătianu – Acest material cuprinde observațiile avocatului Ion St. Radovici, „fruntaș al baroului local și al vieții politice constănțene”, cu privire la modul „în care se execută urmărirea forțată a contribuabililor, pentru dările ce le au către stat.”
Evenimentele din Turcia – Ziarul „Dacia” prezintă situația revoltei din Turcia, potrivit comunicatului emis de guvernul din Constantinopol.
Protecția femeii – În Austria a fost adoptată legea care prevede că bărbații care nu mai plătesc pensia alimentară vor primi sancțiuni penale. Pe lângă obligarea acestuia la achitarea banilor, el va face și închisoare corecțională. Aline Gheorghiu, autorul editorialului, spune că această situație ar trebui să intereseze și românii, având în vedere desele cazuri de divorțuri, în urma cărora femeile „zac în mizerie împreună cu copilașii lor”.
Politică și administrație locală și centrală
La Caraomer a avut loc o întrunire a partidului țărănist. Au luat cuvântul Selim Abdulachim și Francis Sachetti.
Modificarea taxelor pentru utilizarea liniilor portului Constanța – În numărul din 19 martie 1925, constănțenii erau anunțați de Direcțiunea generală a căilor ferate că tariful local de mărfuri în vigoare a fost modificat după cum urmează: La aliniatul A, de la pagina 42 a tarifului, în loc de 8 lei de vagon de 10000 kgr. se va socoti 12 lei. La aliniatul B de la aceiaș pagină, în loc de 80 bani de fiecare tonă se va socoti 1,20 lei iar în loc de 40 bani se va socoti de bani. La aliniatul C, în locul taxei de 8 lei de vagon de 10000 kgr. și a textului trecut greșit în tarif se va scrie: .Taxa de 12 lei de vagon de 10000 kgr."
Frământările muncitorești din Port - O delegație de 25 de muncitori în frunte cu șeful lor C. Mihăilescu, s-a plâns căpităniei portului, că delegatul societății „Principele Mihai” , le-a plătit pentru descărcarea cărbunilor de pe vaporul „Torontonian" numai pentru 187 de vagoane, pe când în realitate, în vapor se aflau 221 de vagoane de cărbuni.
„Nenorocirile” locale
Crima din str. I. Lahovari – Dobre S. Mihalache din str. Rahovei nr. 11 și Iordan S. Simion din bulevardul Regina Maria nr. 27 s-au dus la casa lui Prodan Caiogioglu, din str. Ion Lahovari nr. 32, cu gânduri de răzbunare. Astfel, după ce persoana vătămată a deschis ușa, a fost lovită cu un topor în cap de Mihalache. Prodan Caiogioglu a murit pe loc.
Accidentul din Port – Jintescu Ion s-a ales cu o rană gravă la mâna stângă după ce un balot a căzut în timp ce descărca un vapor.
Tâlhăria dela Canara – Abdul Ablai și Kiazim Abibula, alături de soții, au fost atacați de o bandă de tâlhari pe șoseaua Constanța – Canara. Aceștia au bătut femeile și i-au jefuit pe bărbați de suma de peste 8.000 de lei.
Sat atacat de bandiți – Patru bandiți înarmați au pătruns în satul Giulgiuc Curat din județul Silistra și au furat cinci oi de la Stancu Gheorghe.
Nenorocirea de pe linia Medgidia – Bazargic – Pe această linie, în apropiere de stația Caraomer, a fost găsit în stare muribundă, bătrânul Gheorghe Găitan, pensionar din Râmnicu-Vâlcea.
O școală distrusă de incendiu – La școala primară din satul Corcheni, Bazargic, a izbucnit un incendiu. „A ars întreg acoperișul precum și tot mobilierul școalei. Pagubele se cifrează la suma de lei 60000. Imobilul nu a fost asigurat.”
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, respectiv 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, respectiv 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv din anul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii