Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 10 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna martie 1925 în presa vremii (II)

ro

09 May, 2025 17:00 512 Marime text
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 3-8 martie 1925.
  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, săptămâna 3-8 martie 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni în această săptămână), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Ironii și subtilități în rânduri satirice
 
Ziarul dobrogean  „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
 
  • „Fetele-şi pun mărțişoare.
Căci se tem de caldul soare.
Doar Constanţa e ferită:
De gunoaie-i înegrită,
Ba demult este... pârlită“. (ediția de marți, 3 martie 1925)
 
  • „Chestiunea Erusalimului se desbate în Liga Naţionilor.
Chestiunea, ne priveşte.
Erusalismul ar trebui să ție curat
românesc, deducând după numărul enorm al şnapanilor din România, ce au «rude», acolo!“. (ediția de miercuri, 4 martie 1925)
 
  • „La Viena se va deschide o expoziţie de higienă.
Ar fi de dorit sä participe şi un reprezentant al serviciului sanitar din Constanţa.
Oraşul nostru, cu higiena sa, e demn de dus la expoziţie..“ (ediția de joi, 5 martie 1925)
 
  • „Se pare că, banda escrocilor refugiaţi la noi din Grecia, va ti pusă în libertate, neexistând o convenţie de extrădare.
Încă o dovadă, că în România, ori ce escroci pot trăi nesupăraţi. “.( ediția de vineri, 6 martie 1925)
 
  • „Ziarele consacră coloane întregi inventatorului conservărei pâinei proaspete.
Să ne adresăm acelui inventator, să ne lămurească cum s’ar putea face ca pâinea din Constanţa să iasă fără amostecături de gunoaie, orz şi tărâţe, din cuptoarele brutarilor“. (ediția de sâmbătă, 7 martie 1925)
 
  • „Prefecţii au primit un ordin circular ca să împiedice vânzarea prin organele administrative, a diferitelor broşuri ori portrete.
Oare, în această categorie, de ce
n’ar intra şi ziarele şi fiţuiceie guvernamentale ce se desfac de către administratorii de plăşi şi poliţie, din însuşi ordinile prefectului?“ (ediția de duminică, 8 februarie 1925)
 
 
Cultură, educație și evenimente sociale locale
Șezătoare la hotel „Regina“. „Asociaţia Culturală a Femeilor Evree“ va organiza în saloanele hotelului „Regina“ a doua şezătoare urmată de dans. Şezătoarea va fi deschisă de dr. Sainy Singer din Bucureşti.
Experimente fizico-chimie la liceu. Direcţiunea liceului „Mircea cel Bătrân“ anunță elevii particulari „că sunt obligaţi a lua parte la experienţele fizico-chimice, ce se ţin în zilele indicate în anunţul ce se află afişat Ia liceu; cei ce nu vor lua parte Ia aceste experienţe, vor face dovadă că au luat parte la astfel de experienţe în alte localităţi“.
 
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „Moartea Civilă“, extraordinară dramă, „Frate și soră“ și „Bufonul satanic“. La Parcul Arena „Grand” va începe „Sezonul senzațiilor“. Tot aici va tula „Omul fără nume“, în cinci acte și „Învierea“.
 
Catalogul Presei din România. Societatea Anonimă de publicitate „Rudolf Mosse” publică „Catalogul ziarelor şi revistelor din România”. În cele 74 de pagini sunt prezentate date despre ziarele și revistele din România, inclusiv tarife pe centimetru, milimetru, linie sau pagină. „Lipsa unei călăuze sigure… e pe deplin înlăturată prin apariția catalogului presei române”, arată autorul articolului.
 
Șezătoare la liceu. Liceul „Mircea cel Bătrân” a organizat o nouă șezătoare literar-artistică cu conferințe, muzică și proiecții de film. Avocatul Traian Ulpiu Berberianu a susținut conferința intitulată „Libertatea presei”, subliniind importanța libertății jurnalistice. În programul artistic au fost incluse piese muzicale din Dancla, Beriot, Boch, Chopin, Rahmaninov și Moszkowski. Au interepretat, P. Sismani, la pian, G. Frangopol, la vioară, I. Tocineanu, G. Tocineanu și Trandafirescu, din marină, la vioară și alte instrumente.Evenimentul s-a încheiat cu proiecții cinematografice, iar atmosfera generală a fost descrisă ca una „de mare entuziasm și participare a elitei locale“.
 
Notara la Teatrul Elpis. Teatrul Național din București va  organiza la Teatrul Elpis din Constanța o reprezentație de gală cu piesa „Apus de soare” de Barbu Delavrancea, în onoarea jubileului de 50 de ani de activitate în teatru a lui Constantin Notara. „Un comitet de intelectuali… a luat inițiativa de a se face o primire demnă de persoana maestrului Notara, întâmpinându-l la gară cu muzica militară și flori”, se arată în ziarul „Dacia“ .
 
Definitivat în învățământ. Următorii învăţători au promovat examenele de definitivat: Coma Stiucă, Eufrosina Simionescu, Dumitra Rusu, Gh. Huiam , Tudor Barbu, Valeria Pupiiescu, Vasile Stegan, Ion Ionescu, Gh. Robitu, Gh. Enăchescu, Ştefan Niţulescu, D. Dumitriu, P. Vasilescu, Gh. Şerbănescu, Natalia Demetrescu şi Ionica Vasilia.
Buletinul juridic
 
Polițe protestate. Aflăm că au apelat la polițele protestate, în perioada 23 februarie-2 martie, următorii: Nicu Petrescu, Galet Gheorghe Berbecaru, Lascăr Crisafidis, Madler Lipot, Ion Gheorghid, Ghiță Hagi Gheorghe, I. V. Cuiumdjioglu, Ion O. Băluță, C. Băiceanu.
 
Notariat. Mai multe persoane au realizat diferite operațiuni juridice: Ana V. Beldiman vinde către Gheorghe V. Beldiman, Maria Vasile Simion vinde un imobil către Gheorghe Gh. Simion, Dumitru Oprea vinde un imobil către Maria N. Duca, Costică Vărzaru vinde un imobil, către Maria D. Apostolescu, Anastasie Panait vinde un imobil către Maria D. Panait, Aristotel Constantinidi vinde un imobil către Constantin Gheorghiu.
 
Complot terorist descoperit la Constanța. În urma unui denunț anonim, inițial Siguranța credea că a descoperit „o întreagă organizație teroristă” implicată în sabotaj, legată de „iridenta ungurească și cu organele de spionaj și propagandă sovietică”. În urma unei descinderi la domiciliul patronului restaurantului „Alba Iulia” din Constanța, Emanul Patropol, de pe strada Doamna Florica numărul 20, unde s-au găsit 20 de pachete cu dinamită ascunse în latrină: „această enormă cantitate  de explozibil a fost găsită în hazna latrinei, legată cu o frânghie” . Ulterior, autoritățile au crezut că dinamita provenea probabil de la muncitori care descărcaseră vaporul englez „Grodno” și că existau mai multe „cluburi ale teroriștilor unguri” în oraș . La final, ancheta a arătat că denunțul fusese „neîntemeiat”, dinamita aparținând foștilor proprietari ai locuinței unde s-au făcut descinderi, cei arestați fiind eliberați.
 
Procesul fraudelor de la Dumbrăveni. Procesul implica „funcționari ai fiscului“, printre care N. Dimitriu și perceptorul Loghin, acuzați de deturnări și falsuri. Apărarea a cerut „proba cu martori” și „facerea unei noi expertize” pentru a demonstra că biletul de liberă circulație nu a fost găsit la inculpat, ci la alt funcționar .
 
Achitarea directorilor ziarului „Marea Neagră“. Directorii ziarului „Marea Neagră”, Cruțiu Delasăliște și Stelian Ștefănescu, au fost condamnați, în primă instanță, la 3 luni de închisoare și o amendă simbolică de 1 leu fiecare, „pentru calomnie prin presă”. În apel, reclamantul a declarat că nu dorește condamnarea lor, ci doar „să-și recunoască vina că l-au calomniat”. În urma pledoariei avocatului Traian Berberianu, care i-a apărat pe inculpați, și a concluziilor prezentate de prim-procuror, tribunalul a decis achitarea.
 
În privința Știrilor internaționale ziarul „Dacia“ face vorbire despre mai multe subiecte din Orient și nu numai.
 
Publicitate
 
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
 
  • „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă:  asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor  etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
  • „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
  • „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
  • Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.  
  • Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
  • „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
  • Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
  • Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
  • „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4. 
  • „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.  
  • „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe  strada Lascar Catargiu numărul 28.
  • „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
  • „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
  • „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
  • „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
 
Va continua.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.



Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:

ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari