Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:38 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Se împlinesc doi ani de la decesul taragotistului Dumitru Fărcaș

ro

07 Aug, 2020 00:00 1368 Marime text
  • Astăzi se împlinesc doi ani de la trecerea în neființă a taragotistului de muzică populară Dumitru Fărcaș.
 
Dumitru Fărcaș (n. 12 mai 1938, Groși, Maramureș, România – d. 7 august 2018, Cluj-Napoca, România) a fost un taragotist român de muzică populară.
Face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier, potrivit wikipedia.org. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii