Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 16 iulie, Eugen Lovinescu...

ro

16 Jul, 2014 00:00 1567 Marime text
Astăzi, se împlinesc 71 de ani de la moartea criticului şi istoricului literar Eugen Lovinescu. Autor al teoriilor Sincronismului şi a Mutaţiei valorilor estetice, Eugen Lovinescu a fost cel mai de seamă critic, după Titu Maiorescu, fiind, în acelaşi timp, dramaturg, memorialist, romancier şi nuvelist.
 
Născut pe 31 octombrie, la Fălticeni, Eugen Lovinescu a urmat cursurile liceale în Iaşi şi apoi Facultatea de Limbi Clasice a Universităţii din Bucureşti. Ulterior, a activat ca profesor la licee din Ploieşti şi din capitală. În anul1903, Lovinescu a debutat în suplimentul literar al ziarului Adevărul, cu un articol despre studiile sale clasice. Şi-a dat doctoratul în Franţa, sub supravegherea lui Emile Faguet, şi a scris, cu o etică a muncii greu de egalat de alt critic român, volume de critică, beletristică şi memorialistică.
 
Eugen Lovinescu a organizat şedinţele cenaclului „Sburătorul“ şi a condus revista cu acelaşi nume. Totodată, Lovinescu a promovat talente şi a intuit viitorii mari scriitori contemporani lui. Dintre scrierile criticului român, amintim „Istoria literaturii române contemporane“ şi „Istoria civilizaţiei române moderne“, două mari lucrări de sinteză, prin intermediul cărora a introdus teorii despre evoluţia culturii autohtone. Printre alte opere scrise de Lovinescu, se numără romanele „Aripa morţii“ şi „Viaţă dublă“, „Memorii“, „Aqua forte“ şi „De peste prag“.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii