Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că? Florian Pittiș s-a născut într-o zi de 4 octombrie

ro

04 Oct, 2021 00:00 3715 Marime text
  • Florian Pittiș s-a născut la 4 octombrie 1943, la București.
  • El a fost un actor de teatru, voce, radio și televiziune român, regizor, traducător, interpret și textier de muzică folk, realizator de emisiuni radio.

A scris texte pentru cântece ale Andei Călugăreanu, ale lui Mircea Vintilă, Sorin Chifiriuc și ale altora. A fost de asemenea, francmason (având gradul 33 și ultim), purtător de cuvânt al Marii Loje Naționale din România, conform wikipedia.

Florian Pittiş a fost actor al Teatrului „L.S. Bulandra“, realizator a numeroase spectacole de poezie şi muzică.
 
Moţu, cum era alintat de toată lumea, s-a născut la Bucureşti. Fără să-şi propună să urmeze o carieră în domeniul artelor, după ce l-a întâlnit pe actorul Petre Gheorghiu, a dat admitere la Teatru. Deoarece avea un defect de dicţie, a picat examenul. Ulterior, drumul lui Florian Pittiş s-a conturat, interpretând roluri importante şi dificile. În acest sens, merită să amintim piesele „Hamlet“, „Elisabeta I“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Titanic Vals“.

În domeniul muzical, Pittiş s-a remarcat într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu, în Cenaclul Flacăra. În anul 1992, a întemeiat, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, la care a activat până în 2000. Talentul său a putut fi remarcat şi într-o serie de filme, printre acestea numărându-se „Gioconda fără surâs“ şi „Înnebunesc şi-mi pare rău“. 

Ion Iliescu, i-a conferit artistului Florian Pittiș, la data de 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Artistul a încetat dinviaţă la vârsta de 63 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea Actorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii