Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 octombrie sau Ziua Internaţională a Muzicii

ro

01 Oct, 2016 00:00 3005 Marime text
Richard Wagner spune că „muzica este limba pasiunii”, în timp Beethoven zicea că este „graiul sufletului”.
 
Astăzi, 1 octombrie, în întreaga lume, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, evoluția culturală a comunităților, aprecierea valorilor estetice ce îmbogățesc existența noastră zilnică.
 
Propunerea de a avea o astfel de sărbătoare a venit din partea renumitului violonist şi dirijor Yehudi Menuhin, cel mai strălucit elev al lui George Enescu, care a fost susţinut de preşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii, Boris Yarutsowski. În anul 1974, cei doi au redactat o scrisoare deschisă prin care cereau o zi specială în numele muzicii. Au făcut o serie de recomandări, printre acestea numărându-se organizarea de competiții muzicale, întâlniri cu compozitori, interpreți și muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanța muzicii, întâlniri cu delegații de muzicieni din alte comitete naționale, precum și compozitori și interpreți de pe diferite continente, transmiterea de concerte, organizarea de concerte în locuri publice.
 
Ziua Internaţională a Muzicii a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1975, fiind organizată de Consiliul Muzical al UNESCO.
 
De asemenea, tot pe 1 octombrie, sunt marcate Ziua Internațională a Medicului şi Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii