Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ROMSILVA Cum putem preveni incendiile izbucnite în pădure

ro

20 Jul, 2019 15:23 1548 Marime text
În această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile, obișnuiesc să își igienizeze zonele agricole prin incendierea miriștilor, dar se constată și o intensificare a turismul și a drumețiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii, care se pot extinde rapid și la păduri, transmite Romsilva.
 
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva intensifică acțiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanșarea incendiilor în suprafețele cu pădure, dar și de intervenție in cazul izbucnirii unui incendiu de pădure.
 
Romsilva colaborează permanent cu Inspectoratul Național pentru Situații de Urgentă precum și cu Garda Națională de Mediu, autorități care au responsabilități în aplicarea prevederilor legale de prevenire și de stingere a incendiilor.
 
Din analizele efectuate de specialiștii Romsilva reiese că, în ultimii cinci ani, cele mai multe incendii de pădure au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, pășunile, fânețe și miriști situate lângă păduri.
 
Astfel, începând cu anul 2014 și până în prezent s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile  administrate de Romsilva, iar din acestea, 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat, 24 au fost declanșate de factori naturali, precum trăsnetele, iar  4 incendii au fost provocate intenționat.
 
Aceste incendii au cuprins peste  6.930 ha de pădure, din care cea mai mare suprafață a acestora, respectiv 6.150  ha pădure, a fost  afectată  litiera (așa numitele  incendii de literă).
 
Suprafețele afectate în anii trecuți de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor.
 
Gheorghe Mihăilescu, director general ROMSILVA:
 

„Pentru siguranța pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier și turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat și să urmeze toate instrucțiunile specialiștilor pentru a evita declanșarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili și dacă ne asigurăm că, la plecare, locul rămâne curat și focul este stins complet.”

Sursă foto: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii