Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:15 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regele Mihai împlineşte 94 de ani

ro

25 Oct, 2015 10:10 776 Marime text
Regele Mihai I al României împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 94 de ani. Majestatea Sa este singurul şef de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial încă în viaţă.
 
Regele Mihai este stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul III al Reginei Elisabeta a II-a. După moartea bunicului său, Ferdinand, când avea şase ani, în anul 1927, a devenit Rege al României. Deoarece era minor, a fost tutelat de o Regenţă, condusă de Principele Nicolae al României.

După întoarcerea Regelui Carol al II-lea, a primit titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia“. A beneficiat de o educaţie aleasă, următorul deceniu fiind marcat de exilul mamei sale, pe care nu putea să o vadă decât câteva săptămâni pe an, la Florenţa.

Pe 6 septembrie 1940, Carol al II-lea abdică şi părăseşte ţara, iar Mihai redevine Rege. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, pe 23 august 1944, Regele hotărăşte trecerea României în tabăra aliaţilor tradiţionali. Începând cu 1944, se opune instaurării autorităţilor comuniste - greva regală fiind apogeul încercărilor, Regele Mihai refuzând să semneze decretele guvernului. La data de 30 decembrie 1947, sub ameninţări, Regele Mihai a fost obligat să abdice, iar în aceeaşi zi, a fost proclamată Republica Populară. În exil, Regele Mihai şi-a întemeiat o familie cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fete.

Regele Mihai a încurajat respectarea drepturilor omului, păstrarea culturii naţionale, dezvoltarea economiei de piaţă, consolidarea statului de drept şi a democraţiei.
 
Sursa foto: ph-online.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii