Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:20 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raluca Prună-„Nu am reușit să conving că locul cercetării științifice nu este în penitenciar”

ro

04 Feb, 2016 21:24 773 Marime text
 
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, astăzi la dezbaterile „Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar” și „Cărțile științifice în regimul penitenciar”, organizate la GDS, că își asumă faptul că nu a reușit să convingă că locul lucrărilor științifice nu este în penitenciar, menționând că a folosit toate argumentele pe care le avea.
 
„Eu, ca ministru al Justiției, nu am reușit să conving că locul cercetării științifice nu este în penitenciar. (...) Există o pictură a lui Caravaggio. Se numește 'Băiat mușcat de o șopârlă' și figura aceea surprinsă a băiatului care, într-un buchet de flori, se trezește mușcat de o șopârlă este exact ceea ce mi-a venit în minte, când... Da, recunosc, îmi recunosc limitele, nu am putut convinge că locul cercetării nu este în penitenciar. Așa că acum nu fac decât să asigur secretariatul lucrărilor viitoare, acest studiu de impact și nu vreau să influențez universitățile, eu sper ca acestea să poată spună singure dacă pot și vor să se implice în acest process (...) Nu s-a pus problema definirii a ceea ce este o lucrare științifică, ci un studiu de impact să evalueze toate posibilitățile legislative pe care le avem (...) Grupul de lucru, din care a făcut parte inclusiv Ministerul Educației și la poziția aceasta s-a raliat și CSM, spune să facem o procedură mai sigură, mai complicată. (...) Eu vă spun care este propunerea: ridicăm la nivel de catedră acest prag și, după ce lucrarea este elaborată, este trimisă din nou la catedră și catedra o trimite la CNATCU care trebuie să spună dacă lucrarea este științifică sau nu (...) Eu am spus că, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, eu mi-am epuizat argumentele. Când spun eu, nu spun eu, Raluca Prună, spun Ministerul Justiției. Am făcut publice toate acele date statistice care eu am crezut că sunt suficiente și că este o chestiune de bun simț să constatăm că, numai citind titlurile, nu putem identifica nimic care să fie științific la acea listă, poate doar acea lucrare care am înțeles că este plagiată”, a declarat Raluca Prună, conform aceleiași surse.
 
Ministrul a adăugat că studiul care urmează să se facă, dar nu de către Ministerul Justiției, vizează posibilitatea ca facultățile și CNATCU să poată gestiona „această inflație de lucrări care continuă”.
 
„Am propus abrogarea pentru că mie mi se părea normal ca munca și dovada de îndreptare în penitenciar să se poată face și prin alte modalități prin care dovedești că te-ai îndreptat — o muncă fizică, cursuri de formare, multe alte lucruri. (...) Am cerut numărul de lucrări care s-au elaborat, cu speranța că au fost mai multe și s-au reținut numai 350. Nu, nu au fost mai multe, tot ce s-a scris s-a reținut ca lucrare științifică”, a compleatat Prună, potrivit agerpres.ro. Sursa foto: avocatura.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii