Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:19 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre și fratele său Alexandru au tergiversat finalizarea cercetărilor, blocând documente din Israel

ro

04 Apr, 2016 21:13 1537 Marime text
 
Fostul primar din Constanța, Radu Mazăre, și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, au făcut demersuri prin intermediul avocaților lor, cu scopul de a împiedica obținerea de către procurorii DNA a unor documente din Israel, fapt care a condus la tergiversarea cercetărilor în dosarul în care cei doi au fost trimiși în judecată în legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, notează agerpres.ro.
 
Potrivit rechizitoriului, urmărirea penală în această cauză s-a bazat în mare măsură pe rezultatul cooperării judiciare internaționale, având în vedere că au fost formulate șapte cereri de comisii rogatorii cu autoritățile judiciare din patru state, respectiv Cipru, Austria, Israel și Liechtenstein.
 
„Se remarcă demersurile făcute de inculpații Mazăre, prin avocații lor aleși, cu scopul de a împiedica obținerea din Israel a documentelor aferente conturilor lor personale deschise la Israel Discount Bank și care au condus la tergiversarea finalizării cercetărilor în prezenta cauză”, spun procurorii în rechizitoriu.
 
Aceștia explică faptul că avocații fraților Mazăre au blocat transmiterea respectivelor documente, invocând mai multe motive, între care imunitatea lui Alexandru Mazăre, dar și lipsa de încredere în autoritățile din România, mai notează agerpres.ro.
 
„Aceste demersuri au fost indicate într-o scrisoare adresată autorităților române de autoritățile din Israel (...), în care se subliniază că singurul motiv pentru care documentele bancare solicitate autorităților judiciare din Israel nu au fost puse la dispoziția organelor judiciare române a fost că avocații lui Radu Ștefan Mazăre și Alexandru Mazăre au inițiat o procedură de blocare a transmiterii acestor materiale motivând că: decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România din data de 18 aprilie 2014 prin care a fost respinsă propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mazăre Radu Ștefan trebuie interpretată ca însemnând că nu există nicio bază legală pentru a continua actele de anchetă penală, precum cele solicitate în Cererea de Asistență; în calitate de membru al Parlamentului României, Alexandru Mazăre beneficiază de imunitate în cazul anchetei referitoare la informațiile din conturile sale bancare din Israel; nu se poate avea încredere că autoritățile române vor folosi materialele obținute din Israel doar pentru scopurile pentru care au fost acestea solicitate”, se ărecizează în rechizitoriu.
 
Anchetatorii spun că o astfel de atitudine este „explicabilă„ prin rolul pe care documentele respective îl aveau pentru dovedirea infracțiunilor reținute în cauză. Procurorii arată că pe parcursul urmăririi penale, Radu Mazăre nu a recunoscut comiterea faptelor de care este acuzat, în timp ce fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, s-a prevalat de dreptul la tăcere.
 
Vă reamintum faprul că Radu Mazăre a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru luare de mită și fals în declarații, pe vremea când era edilul Constanței. De asemenea, în același dosar a fost deferit Justiției și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații. Al treilea inculpat din acest dosar instrumentat de DNA este omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Toate aceste acuzații se referă la programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța.
 
După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform aceleiași surse. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii