Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:41 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima condamnare în dosarul fostului rector al Universităţii Ovidius

ro

21 Nov, 2013 14:47 1626 Marime text
Azi, Tribunalul din Ilfov a decis condamnarea lui Stere Tala la pedeapsa principală de 2, 6 ani de închisoare. Stere Tala a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 13 septembrie, odată cu Tiberius Dănuț Epure, fostul rector al Universităţii Ovidius din Constanţa. De asemenea, în acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Gabriela Stanciu, prorector al Universităţii Ovidius. Judecătorii Tribunalului din Ilfov au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate lui Tala pe o durată de 5 ani, termen de încercare. Magistraţii au constat că Stere Tala a fost reţinut şi arestat preventiv în cauză de la 30.07.2013 până la 06.08.2013 inclusiv. Decizia de azi nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 10 zile de la pronunţare.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității „Ovidius” din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipație, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate. La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie și chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte. În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani.
De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. În cursul lunii iulie 2012, inculpata Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universității „Ovidius” din Constanța, a primit de la inculpata Toader Lucica suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a facilita admiterea fiicei inculpatei Toader Lucica la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiași Universități. În cursul aceleiași luni, Stanciu Gabriela i-a pus la dispoziție inculpatei Toader Lucica câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie și chimie. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor și răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. La data de 30 iulie 2013, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Tala Stere pe un termen de 29 de zile. La data de 6 august 2013, Curtea de Apel București a luat față de Tala Stere măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile. Față de inculpata Stanciu Gabriela, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile și au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcția de prorector al Universității „Ovidius” din Constanța. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparținând inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Stanciu Gabriela”, conform DNA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii