Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, termen la Tribunalul Ilfov! Cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat

ro

17 Oct, 2023 17:00 1391 Marime text
 
 
  • Prin decizia penală nr. 1687 din 10.12.2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea lui Epure Tiberius Dănuț, rector al Universității „Ovidius” din Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare.
  • De asemenea, față de Stanciu Gabriela și Toader Lucica, instanța de judecată a dispus achitarea.
  • Prin decizia penală nr. 206 din 28.02.2014, Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală a hotărât condamnarea lui Tala Stere, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere.
 
Miercuri, 18 octombrie 2023, la Tribunalul Ilfov este programat, începând cu ora 12.00, un nou termen în dosarul în care Tiberius Dănuţ Epure, fostul rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, solicită revizuirea cauzei în care a fost condamnat, în 2015 pentru luare de mită.
 
Termenul de azi este al doilea.
 
Amintim că prin decizia penală nr. 1687 din 10.12.2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea lui Epure Tiberius Dănuț, rector al Universității „Ovidius” din Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de rector la orice instituție de învățământ, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 infracțiuni) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.
 
De asemenea, față de Stanciu Gabriela și Toader Lucica, instanța de judecată a dispus achitarea.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității „Ovidius” din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipație, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate.
 
La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie și chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte.
 
În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani.


 
De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
În cursul lunii iulie 2012, inculpata Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universității „Ovidius” din Constanța, a primit de la inculpata Toader Lucica suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a facilita admiterea fiicei inculpatei Toader Lucica la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiași Universități. În cursul aceleiași luni, Stanciu Gabriela i-a pus la dispoziție inculpatei Toader Lucica câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie și chimie.
În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor și răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.
 
La data de 30 iulie 2013, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Tala Stere pe un termen de 29 de zile. La data de 6 august 2013, Curtea de Apel București a luat față de Tala Stere măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile.
 
Față de inculpata Stanciu Gabriela, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile și au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcția de prorector al Universității „Ovidius” din Constanța.
 
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparținând inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Stanciu Gabriela.
 
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.
 
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Prin decizia penală nr. 206 din 28.02.2014, Curtea de Apel București – Secţia a II-a Penală a hotărât condamnarea lui Tala Stere, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de: complicitate la luare de mită.  
 
Facem precizarea că inculpatul a fost condamnat ținându-se seama de prev. art. 320/1 din C.P.P., privind judecata în cazul recunoaşterii învinuirii.
 
Foto: arhivă ZIUA de Constanța

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Prorectorul Stanciu, judecat degeaba
Sentinţă definitivă pentru Dănuţ Epure, rectorul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii