Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă ani de la atentatele din 11 septembrie

ro

11 Sep, 2010 14:01 1499 Marime text

SUA comemorează împlinirea a 9 ani de la tragicele atentate teroriste produse la 11 septembrie 2001, într-o atmosferă încărcată de tensiuni antimusulmane, în care un pastor ameninţa că va da foc Coranului, iar autorităţile din New York au anunţat un controversat proiect de a construi o moschee în apropiere de Ground Zero, locul producerii atentatelor de la New York, transmite AFP, citat de http://www.agerpres.ro/.

Preşedintele american Barack Obama urmează să participe la o ceremonie de comemorare a celor peste 3.000 de victime ale atacurilor teroriste, organizată la Pentagon.

La 11 septembrie 2001 mai multe grupuri de terorişti islamişti au deturnat patru avioane de pasageri şi au prăbuşit două dintre ele asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York, un al treilea asupra Pentagonului, la Washington, iar al patrulea, despre care se crede că urma să lovească sediul Congresului sau Casa Albă, s-a prăbuşit într-un câmp din Pennsylvania (est).

Aceste atentate au lăsat o rană încă deschisă în America şi au schimbat istoria modernă conform analiştilor politicii internaţionale.

Comemorările din acest an au loc pe fundalul controverselor privind proiectul susţinut de primarul newyorkez Michael Bloomberg şi de preşedintele Obama, proiect ce prevede construirea unui vast centru cultural islamic, ce va cuprinde şi o moschee, în apropiere de Ground Zero, şi este considerat de mulţi drept o insultă adusă memoriei victimelor şi "pământului sfânt" de la Ground Zero.

Partizanii şi opozanţii acestui proiect vor manifesta sâmbătă la New York.

Printre opozanţii acestui proiect se numără şi pastorul integrist Terry Jones care a ameninţat că va da foc la 200 de exemplare ale Coranului în faţa bisericii sale din Gainesville, Florida.

În acelaşi context, vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat la New York pentru a participa la o ceremonie solemnă, în timp ce prima doamnă Michelle Obama, alături de Laura Bush, soţia fostului preşedinte George W. Bush, vor aduce un omagiu victimelor zborului 93 care s-a prăbuşit în Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat cu eroism să preia controlul aparatului de zbor de la terorişti, zădărnicind planul acestora de a-l prăbuşi asupra Casei Albe sau a Congresului.

Sursa: http://www.agerpres.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii