Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Morse, inventatorul care a reuşit să îşi rezerve un loc în istorie...

ro

27 Apr, 2016 00:00 3194 Marime text
Prin inventarea unui alfabet care îi poartă numele, Samuel Morse a reuşit să îşi rezerve un loc în istorie. El s-a născut pe 27 aprilie 1791, ca fiu al unui pastor.
 
Încă de la vârsta de patru ani, s-a arătat interesat de desen. Până la 14 ani, deja câştiga bani desenând portrete ale prietenilor şi cunoscuţilor din oraşul său. După ce a devenit preşedintele National Academy of Design, a petrecut câţiva ani în New York, unde s-a dedicat exclusiv picturii. În decursul anilor, a pictat pentru persoane importante, cum ar fi preşedintele Yale, dar şi pentru oameni obişnuiţi.
 
Abia în anul 1832, în timp ce călătorea spre Europa, Morse a ascultat o discuţie despre electromagnetism, care a inspirat ideea sa pentru un telegraf electric. A dezvoltat conceptul de telegraf cu un singur fir, iar în 1837, a realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840.
 
De asemenea, în 1838, a inventat alfabetul care îi poartă numele. În Alfabetul Morse, literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi. Inventatorul a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru „e", un singur punct), dar şi literele mai puțin folosite, „q” spre exemplu, pe care le-a asociat cu semnale lungi. Astfel, alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte şi linii. Codul a fost îmbunătăţit de asistentul lui Morse, Alfred Vail, care a avut o contribuţie semnificativă şi în realizarea telegrafului, cu ajutorul căruia cei doi au trimis impulsuri de curent electric prin fire ce controlau un electromagnet aflat la capătul de recepţie al sistemului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii