Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GOOGLE omagiază Ziua Republicii Italiene. De ce pe 2 iunie. Cine este reprezentantul Italiei la Constanța

ro

02 Jun, 2016 05:00 2422 Marime text
Republica Italiană împlinește astăzi 70 de ani și în cinstea evenimentului Google a creat un Doodle nou și fiind o zi specială cinstea de a ilustra evenimentul pe pagina I a motorului de căutare Google i-a revenit ilustratoarei Alyssa Winans
Doodle-ul de azi ilustrează Palatul Prezidențial Quirinale.
În descrierea Doodle-ului se mai arată că, astăzi, mulți italieni vor petrece ziua prin participarea la parade și ceremonii oficiale naționale la Roma.
 
Proclamarea Republicii Italiene pe 2 iunie 1946 a fost un eveniment de primă importanță în istoria Italiei contermporane. Până în 1946, Italia a fost în mod oficial o monarhie constituțională (Regatul Italiei) condusă de Casa de Savoia. În deceniul al treilea al secolului trecut, Benito Mussolini a impus dictatura fascistă în Italia, după Marșul asupra Romei din 28 octombrie 1922. Mussolini a aliat țara cu Germania Nazistă, alături de care a participat la al doilea război mondial. În 1946, Italia a devenit republică, în conformitate cu opțiunea exprimată de majoritatea participanților la referendumul cu privire la viitorul monarhiei. Monarhiștii au afirmat că în timpul referendumului s-ar fi făcut mai multe fraude, dar reclamațiile lor nu au fost investigate serios de noul guvern republican. A fost aleasă o Adunare Constituantă pentru pregătirea noii legi fundamentale a republicii.
Pe data de 2 iunie 1946 se alegea de către cetațenii italieni(și femeile care votau pentru prima dată) atât forma de organizare a statului cât și membrii Adunării Constituționale ce trebuiau sa elaboreze Constituția.
În România trăiesc, potrivit ultimelor recensăminte circa 3500 de italieni, iar în Constanța aproximativ 10% dintre aceștia.
În acest sens a fost creat și un Viceconsulat Onorific al Republicii Italiene la Constanţa, avându-l drept corespondent consular pe ilustrul profesor universitar Adrian Bavaru( foto).

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii