Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota cu delegația Comisiei de politică externă și de apărare a Senatului Republicii Italiene

ro

16 Jun, 2023 15:27 707 Marime text
16 iunie 2023
 
Comunicat de presă
Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota cu delegația Comisiei de politică externă și de apărare a Senatului Republicii Italiene
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut miercuri, 14 iunie 2023, o întrevedere cu o delegație a Comisiei de politică externă și de apărare a Senatului Republicii Italiene, condusă de vicepreședintele Roberto Menia.
Oficialul român a prezentat condoleanțe delegației italiene în contextul decesului fostului Președinte al Consiliului de Miniștri al Italiei, Silvio Berlusconi, și a subliniat rolul pozitiv pe care acesta l-a avut în dezvoltarea și consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Italia.
Secretarul de stat s-a referit la actuala criză de securitate din zona Mării Negre și la rolul pe care  România, ca furnizor de securitate, îl are în Vecinătatea Estică și în Balcanii de Vest. Oficialul a informat despre sprijinul multidimensional pe care România îl oferă statelor din vecinătate, cu accent pe asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, pe tranzitul cerealelor provenite din Ucraina, precum și pe ajutorul umanitar oferit Ucrainei.
Partea italiană a evocat rolul extrem de important al României în plan regional și contribuția țării noastre în cadrul NATO, în special prin alocarea a 2,5% din PIB pentru domeniul apărării. În ceea ce privește sprijinul Italiei pentru Ucraina, delegația italiană a subliniat abordarea consecventă pe care Italia o are în materie de politică externă, cu accent pe susținerea constantă  a Ucrainei.
Întrevederea a reprezentat o ocazie pentru un schimb de opinii cu privire la evoluția situației de securitate în zona Mării Negre, ambele părți convenind că aceasta trebuie privită ca o zonă strategică atât din punct de vedere al NATO, cât și al UE.
Secretarul de stat Iulian Fota a evocat excelenta colaborare dintre România și Italia și a exprimat aprecierea pentru vizita membrilor Comisiei de politică externă și de apărare din Senatul Italiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii