Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Greacă din Constanţa îşi sărbătoreşte hramul

ro

04 Aug, 2012 05:52 2186 Marime text

Luni, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, începând cu ora 09.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Schimbarea la Faţă” (Biserica Greacă) din Constanţa.

Ca în fiecare an, la slujbă vor participa alături de un sobor de preoţi şi credincioşi şi membri ai comunităţii elene din Constanţa. Cei prezenţi se vor putea închina moaştelor Sf. Ap. Andrei care au fost aduse de la mănăstirea Peştera Sf. Ap. Andrei începând de vineri.

Construcţia bisericii a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz.

Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare, ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenta locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă.

În anul 1954 biserica a fost declarată „Monument Istoric” şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”. Datorită lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în sânul Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu şi enoriaşi în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos.

Biserica „Schimbarea la Faţă” mai serbează două hramuri: 27 august – Sfântul Fanurie şi 30 noiembrie – Sfântul Andrei.

Slujbele se săvârşesc atât în limba română cât şi în limba greacă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii