Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Ortodoxă Română, în doliu! A murit preotul care s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni

ro

21 Apr, 2024 17:41 1612 Marime text
foto: Basilica.roArhimandritul Irineu Dogaru, Eclesiarhul Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni, a trecut la Domnul sâmbătă, la vârsta de 62 de ani.

Potrivit Basilica.ro, Părintele Irineu este cel care s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni, demolată în timpul regimului comunist după ce a suferit daune structurale la cutremurul din 1977.

„Arhimandritul Irineu Dogaru s-a născut în localitatea Mărunței, județul Olt, în data de 15 noiembrie 1961 și a primit la botez numele Ioan.

A absolvit Seminarul Teologic din Craiova și apoi Institutul Teologic de grad Universitar din Bucuresti (1988), după care a urmat cursuri de doctorat la Institutul Catolic din Paris, Universitatea Sorbona.

A urmat, de asemenea cursuri postuniversitare de perfecționare a preoților militari, dar și de management“ - mai menționează Basilica.ro.


A intrat în monahism la Mănăstirea Sinaia în anul 1990. Între anii 1994 – 1997 a lucrat în cadrul Administrației Patriarhale, iar din 1997 până în 2024 a activat ca preot militar în cadrul Serviciului de Protecție și Pază și Eclesiarh al Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni.Arhim. Irineu Dogaru alături de Președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel la recepția oferită la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 2022.

Pentru activitatea sa, părintele Irineu Dogaru a primit de-a lungul anilor mai multe decorații:
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler, 2000;
  • Ordinul „Bărblăție și Credință” în gradul de Comandor, 2006;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Ofițer, 2009;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Comandor, 2018;
  • Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XV de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2018;
  • Emblema de Onoare a Serviciului de Protecție și Pază, 2019;
  • Ordinul Național „Steaua României” în gradul de Cavaler, 2021;
  • Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XX de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2022.
Slujba de înmormântare a Arhimandritului Irineu Dogaru va avea loc marți la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica.

Citește și: 

Preotul care a fost ucenic al lui Arsenie Boca s-a stins din viață
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii