Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (galerie foto)

ro

16 Nov, 2021 00:00 3143 Marime text
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
 

Mesaj de Ziua Dobrogei
14 noiembrie 2021 - 143 de ani de la revenirea Dobrogei în cadrul statului român

 

Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

Dobrogea este locul în care m-am născut, m-am format și îmi desfășor activitatea. Mai precis m-am născut în orașul întemeiat de sultanul Abdul Medgid – Medgidia - acum jumătate de secol. De copil mi-a plăcut să explorez ținuturile dobrogene, prin prisma relațiilor de rudenie pe care le aveam, a zonelor de sud ale Dobrogei, a zonei centrale și a Dobrogei de Nord. Am rămas de fiecare dată fascinat de aceste locuri, de istoria acestora, de oamenii săi și de pitorescul așezărilor care nu se regăsește nicăieri în altă parte a țării.
 

Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

În primul rând, i-aș recomanda să vadă marea, să vadă Delta Dunării, să vadă Gura Portiței, să viziteze monumentul de la Adamclisi - Trophaeum Traiani - unde seara parcă se mai aud strigătele de luptă ale dacilor care doreau să elibereze teritoriul dintre Dunăre și mare de sub stăpânirea romană, să viziteze mănăstirile dobrogene încărcate de atâta sacralitate, să viziteze satele și orașele dobrogene de la Mangalia până la Sulina și de la Constanța până la Cernavodă, unde se va întâlni cu etnii diverse, cu tradiții, port, gastronomie și obiceiuri diferite față de alte zone ale țării și chiar ale lumii. Cu siguranță nu s-ar plictisi și ar încerca să își prelungească șederea în acest loc minunat, binecuvântat de Dumnezeu.
 

Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii? 

Valorile  importante pe care le au dobrogenii sunt: ospitalitatea - pentru că sunt de fiecare dată atenți cu cei care le calcă pragul casei, toleranța - pentru că au trait de-a lungul istoriei zbuciumate a Dobrogei în bună pace și vecinătate cu cei care erau diferiți de ei, din punct de vedere etnic sau religios,  sentimentul național - pentru că întotdeauna au scos în evidență apartenența lor la neamul românesc și l-au apărat chiar cu prețul vieții.

Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA DOBROGEI?

Dragi dobrogeni, în primul rând vă transmit cele mai calde și frumoase gânduri de ziua noastră și vă îndemn să nu uităm niciodată istoria acestor locuri și să o transmitem mai departe urmașilor noștri, pentru a crea apartenența locului de origine, pentru a avea unde să se întoarcă întotdeauna - ACASĂ.
 
LA MULȚI ANI, DOBROGEA!
LA MULȚI ANI, DOBROGENI!

 

 



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari