#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Viișoara
07 May, 2025 17:00
07 May, 2025 17:00
07 May, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1088
Marime text


- De-a lungul istoriei sale de sute de ani, Dobrogea a fost renumită pentru podgoriile sale, scăldate în lumina soarelui și mângâiate de briza mării. Solurile argiloase au permis ca strugurii să fie dulci , iar această dulceață să dea tăria și mireasma vinurilor dobrogene.
Crama Viișoara reprezintă tradiția și inovația în vinificația dobrogeană. Numele de Viișoara a fost dat în anul 1926. Până atunci s-a numit Caceamac tradus ca fiind „valea cea frumoasă”.O perioadă, satul a fost cunoscut drept „Satul dintre Vii”, de unde și denumirea de Viișoara, îndeletnicirea localnicilor fiind aceea a cultivării viței-de –vie.
Crama Viișoara este una dintre cele mai cunoscute crame din regiunea Dobrogea, situată în satul Viișoara, din județul Constanța, în apropierea localității Cobadin. Fondată în anul 1998 de familia Albu, crama a reușit să îmbine tradiția viticolă românească cu tehnologiile moderne de vinificație, devenind un reper important în peisajul vinurilor românești. Vinurile de la Viișoara au reușit să atragă degustători din întreaga țară.
Crama este amplasată într-o zonă cu tradiție viticolă veche, beneficiind de un climat prielnic și un sol bogat, specific Dobrogei. Având în jur de 330 de hectare cultivate cu viță-de-vie, Crama Viișoara produce anual aproximativ 1,8 milioane de litri de vin, ceea ce o situează între producătorii importanți de vinuri din țara noastră. Podgoria se află pe Valea Caceamac, fiind o zonă care este pretabilă cultivării viței-de-vie.
Crama Viișoara oferă o gamă variată de vinuri, împărțite în mai multe colecții:
- Colecția Nostalgia: cuprinde vinuri demiseci, precum Fetească Neagră, Merlot Rosé, Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească.
- Via Maria: include sortimente delicate precum Sauvignon Blanc și Fetească Regală.
- Conu’ Albu: propune vinuri pline de caracter, precum Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon.
- David Chardonnay Barrique: un vin alb baricat, apreciat pentru finețea și complexitatea sa.
- Dulce Luna: un vin de desert obținut dintr-un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, distins cu medalii de aur la concursuri internaționale.
- VIA MARIA, NOSTALGIA și CONU’ ALBU sunt vinurile cramei Viișoara care au obținut 7 medalii de aur și 12 medalii de argint la concursul internațional IWCB 2017.
Maturarea vinului se face în baricuri de 225 litri de stejar Ambrosia (SUA) și Odysé (Franța), într-un mediu controlat. Crama Viișoara cultivă și procesează patru sortimente de struguri roșii – Merlot, Cabernet, Fetescă Neagră, Pinot Noir și șase sortimente de struguri albi – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Fetească Albă, Tămâioasă Românească și Muscat Ottonel.
Crama Viișoara este deschisă pentru vizite și degustări de vin, oferind turiștilor o experiență completă. Locația dispune de sală de degustare, de magazin propriu și un restaurant cu 100 de locuri. Vizitatorii pot descoperi procesul de producție al vinului, de la culesul strugurilor până la maturarea acestora în butoaie.


Putem conchide prin a spune că această cramă reprezintă un exemplu de succes al vinificației moderne din România, păstrând valorile tradiției și adaptându-se la cerințele pieței actuale. Prin diversitatea vinurilor și calitatea serviciilor oferite, aceasta contribuie la promovarea turismului viticol românesc și la recunoașterea internațională a vinurilor dobrogene.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membruînConsiliulConsultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studiidespreMedgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicarea înscrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citeșteși:
#citeșteDobrogea Drumul vinuluid obrogean. Crama Murfatlar
https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/citestedobrogea-drumul-vinului-dobrogean-crama-murfatlar-6615.html
Crama Viișoara este deschisă pentru vizite și degustări de vin, oferind turiștilor o experiență completă. Locația dispune de sală de degustare, de magazin propriu și un restaurant cu 100 de locuri. Vizitatorii pot descoperi procesul de producție al vinului, de la culesul strugurilor până la maturarea acestora în butoaie.


Putem conchide prin a spune că această cramă reprezintă un exemplu de succes al vinificației moderne din România, păstrând valorile tradiției și adaptându-se la cerințele pieței actuale. Prin diversitatea vinurilor și calitatea serviciilor oferite, aceasta contribuie la promovarea turismului viticol românesc și la recunoașterea internațională a vinurilor dobrogene.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul LiceuluiTeoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membruînConsiliulConsultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studiidespreMedgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodicăși de management;
Participare la simpozioanejudețene, naționaleșiinternaționale;
Implicarea înscrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citeșteși:
#citeșteDobrogea Drumul vinuluid obrogean. Crama Murfatlar
https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/citestedobrogea-drumul-vinului-dobrogean-crama-murfatlar-6615.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii