Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Meritul dobrogean pentru Liliana Lazia. Dr. Constanța Călinescu - „Un om cu forță intelectuală, cu conduită ireproșabilă”

ro

24 Nov, 2021 00:00 2105 Marime text

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
Anul acesta, cinci personalități importante au primit Meritul Dobrogean: Alexandru Barnea (reputat arheolog 17 februarie 1944  București -  08 mai 2020 București), Alexandru Suceveanu (reputat arheolog 11 martie 1940 București - 23 mai 2013 București), Alexandru Avram (reputat arheolog 16 septembrie 1956 Tulcea - 04 august 2021 Histria), Grigore Sălceanu (poet și dramaturg român 23 aprilie 1901, Galați - 19 iulie 1980, Constanța) și Liliana Lazia (fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța,  21 iulie 1954 Constanța - 31 martie 2011 Constanța).

 

În anul 2012, la un an de la plecarea din viața aceasta a fostului director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, Liliana Lazia, prietenii regretatului om de litere și cultură i-au adus un pios omagiu prin publicarea volumului „In memoriam Liliana Lazia”, publicat la Editura Ex Ponto.
Printre semnatarii de articole comemorative publicate în volum se numără și conf. univ. dr. Constanța Călinescu, care face o radiografie atât a activității profesionale a Lilianei Lazia, cât și a omului din spatele funcției publice.
 

„Liliana Lazia, un om al armoniei”

 
Potrivit conf. univ. dr. Constanța Călinescu, Liliana Lazia se remarca prin atașamentul față de instituția în care își găsise a doua familie, prin încrederea în cuvânt, prin preocupările îndreptate spre diversitatea lingvistică și culturală, dar, în primul rând, prin înalta calitate umană.
Am admirat-o pentru gândirea rațională, pentru frumusețea interioară superioară cu care parcurgea drumul său existențial. A semnat studii și comunicări științifice cu interpretări originale, de complexitate riguroasă, unele cu aplicabilitate imediată. Avea o structură elaborată a frazei atât în scris cât și în conversație,vădind un intelect distins, un om al armoniei care stăpânea și limbajul poetic, fiind și creatoare de poezie.
Acțiunile întreprinse erau o expresie a protestelor sale privind invazia pseudoculturii. Avea o mare energie, rezultată din expansiunea eului său, dintr-un impuls interior, dar și din conceptele ei privind dinamismul și utilitatea trăirii. Am cunoscut-o în realitatea ei concretă și unică, în forma ei constantă de a-și iubi prietenii, de a coopera cu dilemele, cu neîmplinirile noastre. Se implica și împărtășea multe din părerile noastre”.
 

„Căuta truda cercetătorului la masa de lucru”

 
Conf. univ. dr. Constanța Călinescu evidențiază și faptul că, deși a avut numeroase contribuții științifice individuale, Liliana Lazia era și un bun partener de echipă:

A studiat cu mult interes chestionarele din „Magnum Etymologicum Romaniae”, dicționarul lui B.P. Hașdeu pentru lucrarea „Dobrogea 1884 – 1885 în 31 de răspunsuri ale comunelor la Chestionarul Hașdeu” pe care a semnat-o cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu și era în colectivul redacțional al Dicționarului de personalități dobrogene, alături de prof. Adriana Gheorghiu, prof. Ioan Popișteanu, prof. Ion Faiter, prof. Gelu Culicea și de mine. Căuta truda cercetătorului la masa de lucru, truda descifrării textelor.
În lucrarea mai sus amintită a analizat răspunsurile tuturor subiecților, dovedind cunoștințe solide geografice, etnografice, de folclor. Concluziile sunt convingătoare,importante pentru lingvistică, istorie literară și folclor. Din cercetare ne putem face o părere exactă asupra graiului,preocupărilor, credințelor, relațiilor, obiceiurilor, portului celor care populau Dobrogea la 1885.
În acest fel am receptat-o pe Liliana Lazia. Un om cu forță intelectuală, cu o conduită ireproșabilă, cu sentimente calde față de familie”.

 
Citește și:
#Dobrogea143: La Mulți Ani, Dobrogea! Meritul Dobrogean 2021 - o distincție în amintire

#Dobrogea143 Meritul dobrogean pentru Liliana Lazia. Omul și personalitatea

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari