Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volumul „Medgidia-100 de ani de istorie” de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

18 Nov, 2020 00:00 2142 Marime text

Volumul „Medgidia-100 de ani de istorie” a fost publicat în anul 2018, cu ocazia centenarului desăvârșirii unității naționale a statului român și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România.


Cartea profesorului dr.Adrian Ilie face parte dintr-o serie mai largă de lucrări dedicate orașului natal și este scoasă în format bilingv, în limba română și engleză, având, în plus, argumente introductive traduse în franceză, germană și turcă.

Subintitulat „Oameni, locuri, fapte. Trecut și prezent” volumul adună, în cele 200 de pagini, mărturii despre devenirea orașului din inima Dobrogei, de la începutul secolului XX și până în zilele noastre, trecând prin perioada interbelică, perioada comunistă și cea postdecembristă.
Albumul foto-documentar grupează, pe epoci, imagini din istoria de un veac a Medgidiei, o localitate cu trecut mult mai vechi, datând încă din secolul al XV-lea.
Seria de fotografii, documente sau ilustrate sunt, în cea mai mare parte, inedite sau puțin cunoscute, autorul apelând la arhive și colecții particulare pentru a oferi cititorului de azi parfumul orașului de ieri și realizând o incursiune interesantă, pentru unii, nostalgică, în istoria mai recentă a locului.
 
În capitolul final, Adrian Ilie face o trecere în revistă a simbolurilor și reperelor care îi dau Medgidiei individualitate, punând alături fotografii ale clădirilor emblematice – însoțite de istoricul lor -, surprinse de-a lungul timpului: Palatul Comunal, Primăria și Consiliul Local, Geamia „Abdul Medgid”, Biserica creștin-ortodoxă cu hramul „Sf.Petru și Pavel”, seminarul musulman. Panairul este tratat și ilustrat pe larg - celebrul târg tradițional, care a ființat în Medgidia timp de aproape două sute de ani, a contribuit la dezvoltarea sa ca urbe modernă și a fost, așa cum susține autorul „o adevărată «piaţă comună» a localităţilor din spaţiul balcanic, realizând acea legătură trainică între nordul şi sudul peninsulei Balcanice, dintre răsăritul şi sudul Europei. Târgul Panairului se identifică cu Medgidia, importanţa acestuia contribuind la prestigiul aşezării.”

Oraşul întemeiat de sultanul reformator Abdul Medgid, la 2 septembrie 1856, primește, prin acest album-document, încă un omagiu din partea profesorului preocupat de istoriografia locurilor natale și de împărtășirea pasiunii sale cu generațiile care vin.

 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: Volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

#Dobrogea Digitală: Volumul „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani” de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

Sunt trecute în revistă, cu istoric și material ilustrativ, principale simboluri și repere ale orașului, cartea fiind, de fapt, un album foto-documentar se poate constitui într-un instrument ştiinţific, cât şi într-o lucrare de popularizare a imaginilor, fotografiilor şi documentelor ce aparţin istoriei dobrogene şi istoriei Medgidiei. Istoria Medgidiei nu se rezumă doar la 100 de ani de istorie, aceasta fiind mult mai veche, îndepărtându-se în negura vremii, către începutul veacului al XV-lea. Lucrarea de faţă grupează o serie de fotografii, vederi, documente, unele cunoscute, altele mai puţin cunoscute şi o serie de imagini inedite din colecţii particulare. Limitele cronologice au fost impuse de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, având în vedere perioada cuprinsă între 1918 -2018. Fotografiile şi documentele inserate în lucrare, constituie argumente indispensabile cercetării istoriei oraşului Medgidia şi a arealului multietnic şi multicultural cuprins între Dunăre şi Marea Neagră

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari