Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volumul „Ex Libris“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

14 Nov, 2020 00:00 4137 Marime text


„Ex Libris” este un volum atipic. Publicat în 2013, la editura Ex Ponto, la un an după dispariția bibliologului Ioan Popișteanu, cartea lămurește pe larg conceptul de ex-libris și aduce la lumină o parte din colecția doctorului transilvănean Emil Bologa, fondatorul Asociaţiei Române pentru Ex-Libris, un spirit renascentist, pasionat, ca și Popișteanu, de artă și de cartea frumoasă.

Colecţia lui Bologa, reprodusă în volumul dedicat bibliologului constănțean, prezintă piese prețioase, adevărate bijuterii, ex-librisuri caligrafiate sau filigranate pe file albe sau îngălbenite de la începutul cărţilor, pe coperţi, pe feţele interioare ale acestora, „surse vii pentru istoric sau literat, dovezi, de necontestat, din vremuri de demult, despre vieţi zbuciumate şi istorii nescrise.”

Gravurile în diverse materiale, fotolitografiile sau serigrafiile sunt grupate pe teme, cu grija și minuțiozitatea pe care doar marii pasionați de artă le pot avea.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


La sfârșitul volumului, editorul a inserat o bio-bibliografie a lui Ioan Popișteanu. De asemenea, sunt publicate interviuri, evocări, distincții și o serie de fotografii în care autorul este însoțit de prieteni, colaboratori sau familie, prezent la manifestări unde a fost invitat sau pe care le-a organizat, de-a lungul celor peste patru decenii de prodigioasă activitate. Toate acestea fac din volum un omagiu impresionant adus omului de cultură dobrogean, care și-a păstrat, în mod evident, un loc privilegiat în inimile multora dintre cunoscuții săi.

Este conturată astfel personalitatea unui intelectual care nu a încetat nici o clipă să viseze, având resurse nebănuite de a „mișca lucrurile”, de a duce la capăt proiecte, întotdeauna însuflețit de entuziasm și autentic simţ al valorii.

A trăit intens, cu o superioară conştiinţă a responsabilității față de cultura acestui spațiu, pe care l-a îmbogățit cu contribuția sa neobosită, cu implicarea și pasiunea care l-au animat, până la sfârșit.
 
Citește și:

Ziua în care Ioan Popişteanu ar fi împlinit 75 de ani!

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari