Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Volumul „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani” de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

17 Nov, 2020 00:00 2046 Marime text


 
Memoria Medgidiei are, în profesorul dr. Adrian Ilie, un cronicar pasionat, veșnic scormonitor în trecutul său străvechi, oferind cititorilor noi și noi informații valoroase despre locurile și oamenii trăitori pe aceste meleaguri.


Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani”, este volumul apărut în anul 2017, la Editura Ex Ponto, ca parte dintr-o serie mai largă de cărți dedicate orașului natal, de către neobositul istoriograf, născut într-o familie de vechi români dobrogeni.
Atent documentate, volumele lui Adrian Ilie sunt rodul cercetării arhivelor și al mărturiilor din presa vremii, precum și a izvoarelor contemporane de istorie orală.
Cartea de față este dedicată edililor medgidieni şi, în general, administraţiei urbei apărute la jumătatea secolului al XlX-lea, la iniţiativa sultanului reformator Abdul Medgid, care a ridicat-o pe vechea vatră a aşezării medievale Karasu.

Primarii de diferite neamuri, care au condus de-a lungul timpului destinele orașului, au fost fie tătari, turci, germani, fie, români francezi sau bulgari, cu toții animați de dorința de a contribui la prosperitatea localității și lăsând în urmă construcţii emblematice pentru comunitate.

Kemal Hagi Ahmet, I.N.Roman, Iftimie Ilisei, Traian Petricu, Costică Golea, Stan Sorescu, Aurel Oancea, Gheorghe Rotaru – sunt doar câțiva dintre edilii care s-au perindat în fruntea administrației Medgidiei, printre trei dintre aceștia fiind distinși cu titlul de „cetăţean de onoare”, cu prilejul unor manifestări organizate la nivelul municipalităţii.
Cartea debutează cu un capitol introductiv, în care facem cunoștință cu administrația locală din Dobrogea, în perioada otomană. „Orice localitate ce număra cel puţin 200 de case, putea să-şi aleagă anual un primar. Acolo unde exista populaţie mixtă primarul putea fi musulman sau creştin, după religia majorităţii. Minoritatea alegea un muavim (ajutor al primarului/viceprimar). În satele mari şi în oraşe era numit de stat un muhtar (oficial al statului), ce se ocupa de administraţia locală. Ciorbagiul era un intermediar între populaţia locală şi administraţia centrală, iar dacă nu era cunoscător al limbii turce, ceea ce se întâmpla mai rar, era secondat de un dragoman. Ciorbagiul prezida Consiliul notabililor (asemănător

Consiliului local, de astăzi), ce repartiza dările către stat şi aplana conflictele apărute între locuitori. Consiliul notabililor avea atât atribuţii fiscale, cât şi atribuţii juridice.
Ordinele ciorbagiului erau executate de un ceavas (kavvas), ales anual de către locuitorii aşezării. Exista şi un şef al poliţiei locale ales exclusiv din rândul musulmanilor, ce se numea subaşă (subaşî).”

Capitolul doi trece în revistă primarii care au deținut mandate în perioada 1878-1918, primii edili ai administraţiei româneşti la Medgidia fiind de origine tătară, datorită numărului însemnat pe care îl aveau locuitorii musulmani în aceste locuri.
În capitolul trei, sunt indexați primarii din perioada 1919-1948, când a avut loc o creștere a populaţia oraşului datorită stabilităţii, amestecul de etnii - un adevărat „amalgam al neamurilor” - alegându-și în frunte gospodari care au făcut din târgul Medgidiei un orăşel înfloritor, de mărime medie. Progresul urbei a fost întrerupt de criza economică din 1933 și de neajunsurile celui de-al Doilea Război Mondial.
Capitolul patru se ocupă de perioada comunistă, iar în ultimul capitol sunt evocați șefii administrației locale de după 1989 și până în prezent.
Sunt aduse în prim-plan personalităţi proeminente sau figuri mai puțin cunoscute de politicieni care s-au ocupat de administrarea la vârf a orașului din inima Dobrogei.

Galeria celor 50 de edili pe care Medgidia i-a avut, începând cu perioada otomană, se încheie cu portretul primarului Valentin Vrabie, care, de altfel, a sprijinit apariția volumelor lui Adrian Ilie, semnând și „Cuvântul înainte”.

Fiecare secțiune a cărții este bogat ilustrată cu documente și fotografii inserate în text, multe dintre ele inedite, de certă valoare documentară.
 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: Volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, de Adrian Ilie, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari