Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 28 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna mai 1925 în presa vremii (V)

ro

28 Jul, 2025 17:00 520 Marime text

 
  • În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 19-24 mai 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni, iar în intervalul menționat ediția de vineri nu a fost indexată) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc)
 
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 19-24 mai 1925, de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni, iar în intervalul menționat ediția de vineri nu a fost indexată) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
 
Editorial
 
Menționăm că în numărul 109 din 19 mai 2025 nu este prezentat editorialul, conținutul fiind ocupat aproape integral de o relatare a jurnalistului „Dacia” trimis la București la întrunirea partidelor democratice.
 
Astfel, restul de patru editoriale aferente săptămânii amintite, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează: 
 
  • Al. Marghiloman” – Ziarul „Dacia” a preluat un fragment din publicația „Cuvântul Liber”, în care jurnalistul Dem Theodorescu îl omagia pe răposatul Alexandru Marghiloman.Înzestrat cu toate darurile celui creiat pentru stăpânirea oamenilor și pentru onorurile cetății — Marghiloman a avut totuș, sau poate tocmai din cauza acestei excepționale înzestrări, o viață politică lipsită de triumfurile meschine chiar ceau încoronat capetele sterpe ale atâtor mediocrități.”
  • „Aceeași iobăgie: 1848-1925” – Autorul necunoscut al textului a adus aminte de faptul că pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost celebrată a 77-a aniversare a zilei de 15 mai 1848, când Simion Bârnuțiu a proclamat în fața miilor de oameni dreptul sfânt al popoarelor de a dispune liber de soarta lor. Autorul a văzut similarități între ceea ce se întâmpla în 1848 și ce se întâmpla în 1925. Dacă în 1848 ungurii erau priviți drept inamici ai poporului român, în 1925, liberalii aveau statutul de paria.
  • „Cine’s nepatrioții?” – Editorialul face referire la nemulțumirea unui grup de români din Silistra față de colonizările din Dobrogea și Cadrilater. Ei au trimis spre înștiințare incovenientul către guvern, criticând tendința executivului de a coloniza Cadrilaterul cu români din Macedonia, tratați „dezordine, cu tendință de dominațiune periculoși siguranței și intetreselor superioare ca elemente de ale statului.” Redacția „Dacia” s-a dezis de cele prezentate în memoriu, pe care l-au considerat deloc de luat în serios.
  • „Avem nevoie de parlamentari” – Al. Dratski deplângea faptul că parlamentarii constănțeni nu se zbat în plen pentru ajutorarea urbei tomitane.
 
Politică, administrație și „probleme”
 
Între d. general Averescu și organizația locală a partidului „Poporului” – Ziarul „Dacia” anunța faptul că în cadrul întrunirii partidului averescan din Constanța, în calitatea de președinte de onoare a fost ales generalul Alexandru Averescu, în dauna generalului Pătrașcu. Totuși, ulterior, partidul a dezmințit această știre, precizând că Alexandru Averescu nu a fost consultat în prealabil în privința deciziei.
 
În jurul contractului colectiv – Ședința în care urma să se poartă tratative legate de noile prețuri de muncă în port a fost amânată pentru 25 mai, deoarece nu a fost întrunit numărul necesar.
 
O grupare muncitorească desființată - Căpitănia portului a ridicat dreptul de a angaja lucrări, societății muncitorești, „Regele Ferdinand”, pe motiv că o mare parte din muncitori s’au retras din această societate care nu mai are numărul legal de angajați pentru a putea efectua lucrări.
 
„Nenorocirile“ locale  
 
Un viol monstruos – Vasile Nicof, fiul unui comerciant din oraș, era cercetat de autoritățile din Cernavodă, fiind bănuit de un act de viol.
 
O artistă de varieteu încearcă să se sinucidă – Artista de varieteu Lenuța Diaconescu a încercat să-și pună capăt zilelor înghițind dintr-o sticlă tinctură de iod. La spital, asupra ei a fost găsit mesajul de adio în care scria: „Nemaiputând îndura mizeria, m-am decis să-mi curm viața plină de peripeții și suferințe. Sunt o femeie perdură și nu mai vreau să trăesc”.
 
Înecat în Dunăre – Lazăr Gh. Falcă din Topalu, județul Constanța, s-a înecat în timpul unei baie în Dunăre. Trupul neînsuflețit a fost găsit în comuna Gârlici.
 
Jefuirea unui hogea - Hogea Șaban Săli din satul Teterchia, județul Constanța, a fost atacat, în dreptul comunei Dobromir, de locuitorul Sali Ismail din acea comună, care după ce l-a bătut grav, i-a luat suma de 15.000 lei și un ceasornic ce-l avea asupra sa.
 
Va continua.  

Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.

Ziarul Dacia este pus la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
 
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol? 
 

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

 

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

 

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii