Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veliştii schimbă cârma cu joystick-ul Prima regată virtuală de yachting din România se desfăşoară la Constanţa (galerie foto)

ro

28 Nov, 2012 03:03 2559 Marime text

yachting.jpgConducătorii ambarcaţiilor cu pânze vor avea o experienţă competiţională inedită pe 1 şi 2 decembrie, la întrecerea organizată de Clubul Nautic Român şi de o companie informatică

Regata „Moş Nicolae", care se ţine în premieră în mediu virtual, are loc la Constanţa, pe echipamente profesionale produse de o firmă olandeză de profil.

Clubul Nautic Român ar fi dorit ca în acest final de an să inaugureze baza sportivă de la Techirghiol, cu ocazia ediţiei a doua a Regatei „Moş Nicolae". Vremea potrivnică le-a încurcat însă organizatorilor planurile, care au recurs la o variantă de înlocuire trăznet: competiţia se va desfăşura în mediu virtual, pe baza colaborării cu o companie informatică din Constanţa, achizitorul şi donatorul echipamentului şi totodată gazda evenimentului!

Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român, a apreciat că, de acum înainte, pregătirea cu ajutorul simulatorului de navigaţie cu vele va deveni o etapă uzuală pentru sportivi în perioada sezonului rece.

„Baza noastră sportivă de la Techirghiol este finalizată recent, iar Regata Moş Nicolae ar fi trebuit să marcheze inaugurarea. Însă, pentru că finalul toamnei s-a arătat capricios, iar prognoza meteo nu ne-a încurajat, ne-am reorientat şi le vom oferi veliştilor o inedită experienţă competiţională. Echea cârmei va fi înlocuită de joystick, iar orizontul vizual va fi definit de display-ul computerelor. Regata este organizată în reţea, cu starturi distincte pe fiecare clasă competiţională, iar jurizarea este realizată de softul simulatorului, conform regulamentului internaţional", a arătat Andreea Mihăescu. Cu sprijinul companiei informatice, Clubul Nautic Român a reuşit achiziţionarea a 30 de posturi pentru simulare. Regata se va desfăşura pe echipamentele profesionale Stentec Sail Simulator 5 Deluxe, produse de o renumită firmă olandeză de profil.

Ce restricţii au competitorii

Deschisă claselor competiţionale Optimist, Laser 4.7 şi Laser Radial, întrecerea este guvernată de Regulile de Cursă pentru Veliere ale Federaţiei Internaţionale de Yachting (ISAF) 2009 - 2012.

Ziua de sâmbătă, 1 decembrie, este dedicată familiarizării competitorilor cu simulatoarele de navigaţie, antrenamentelor şi şedinţei tehnice (orele 9.10 - 13.00). Traseul de concurs va fi selectat din cele cinci variante oferite de simulatorul de navigaţie, la sfârşitul sesiunii de antrenament, de comun acord cu sportivii înscrişi în concurs. Duminică, 2 decembrie, festivitatea de deschidere va avea loc la ora 10.00, iar un sfert de oră mai târziu se dă primul semnal de avertizare. Sunt programate şase curse, câştigătorii primelor trei locuri de la fiecare clasă competiţională urmând a fi premiaţi, începând cu ora 14.00, de partenerul competiţiei. Competitorii nu trebuie să primească comunicaţii radio care nu sunt disponibile tuturor ambarcaţiunilor. Această restricţie se aplică şi telefoanelor mobile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii