Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

ro

17 Jun, 2022 13:08 2672 Marime text
Vergil Chițac


 
  • La puțin peste un an și jumătate de la preluarea mandatului, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, este, pentru a doua oară, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”.

Este, putem spune, o perioadă în care primarul a încercat să livreze, pentru a-l cita, mai multe proiecte de modernizare a municipiului Constanța.


ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
Dumnealui spune că cele mai importante contracte din marile proiecte de dezvoltare ale orașului au fost semnate de către administrația liberală, în mandatul său. Vom afla care sunt acestea, încercând să obținem precizări privitoare la inițiatorii proiectelor.
 
Cât de mulțumit este Vergil Chițac de activitatea sa din primele 18 luni ale mandatului, ce e bine, ce nu e în regulă, ce ar trebui făcut pentru a convinge populația că „știe ce are de făcut în oraș”.

La „ZIUA-n amiaza mare” nu vor fi ocolite nici problemele în colaborarea lui Vergil Chițac cu angajații din primărie, cu consilierii locali USR, pe care i-a acuzat, recent, că sabotează „cele mai ambițioase inițiative ale agendei liberale”, și chiar cu colegii consilieri din PNL, pe care îi avertizează că așa nu se mai poate.

Bineînțeles, nu va fi omis nici subiectul care a captat, în ultimele zile, atenția întregii țări: scandalul „bisericii de pe trotuar”, în care primarul Chițac a fost acuzat de practici ceaușiste și de amenințarea „celui mai infam moment din istoria ultimelor decenii”, demolarea locașului de cult, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Constanța.   


Au fost multe proiecte care nu au fost votate. 

În timpul campaniei electorale, am vorbit despre faptul că trebuie să creștem prețul parcărilor în zona centrală. Am spus că Constanța trebuioe să fie un șantier. Am spus lucruri nepopulare pentru că nu puteam să mint. Acum stau cu confortul că le-am spus cetățenilor. Dacă tot le-am spus, haideți să le și facem.

Despre relația cu consilierii PSD, nu am nicio așteptare în momentul de față. Eu am fost atacat și de ei. 
 




Edilul spune că parcările în stațiunea Mamaia ar trebui să fie asigurate de hotelieri.

 

Eu sunt primarul turiștilor sau primarul constănțenilor? De turist trebuie să am grijă eu sau hotelierul?

 
Sunt foarte mulți care au apartamente și le închiriază și fac o concurență neloială hotelierilor. Primăria trebuie să facă cumva încât concurența economică să fie una loială.
 



Ce spune Chițac despre soarta  „bisericii de pe trotuar”.
 

Există o decizie definitive care spune că biserica trebuie demolată. Biserica, prin juriștii săi, a mers la instanță și a cerut amânarea executării silite.
 
Eu am înțeles că și dumnealor acceptă că trebuie rezolvat în justiție. Lșa ce bun circul ăsta și insultele acestea?
Acest process în instanță nu a fost inițiat d emine. Eu când am venit la primărie era deja o decizie în instanță, Eu ca primar, nu pot să nu execut o decizie în instanță.
 
Nu dărâmă Chițac. Nu sunt eu primul primar care dărâmă o biserică. Știți câte procese sunt pentru demolarea bisericilor? Trei. Fără autorizație de construcție, fără acte. Încă 5 pentru construcții ilegale, anexe. Vorbim de 8 construcții.

Eu constat că nu recunoaște autoritatea statului.
 
El și-a permis să sfideze autoritatea statului.

Căutăm soluții. Să vedem dacă putem construi din punct de vedere urbanistic.


Dumneavoastră sunteți din CONSTANȚA. Știți foarte bine că și printre constănțeni există oameni care vor ca biserica să fie relocată și alții care vor să rămână acolo. Atitudinea lor nu face decât să dezbine. O să fiu răutăcios pentru prima data. Asta e un ordin primit!

Vom face ce decide instanța. Ne împăcăm, dar trebuie să ne facem treaba. Mie nu îmi face plăcere, dar nu am altă cale.
 

 

Fiecare om politic va fi judecat după ceea ce a realizat.


Chițac răspunde întrebărilor primite de la cititorii ZIUA de Constanța.


Despre parcul Tăbăcărie     
                           

Suntem acum într-o fază în care recepționăm o expertiză, Am ezitat foarte mult pentru că lacul Tăbăcărie a ajuns la AMPA. Construcția hidrotehnică este a noastră.
Expertiza ne propune o soluție. Începem să lucrăm pe bucăți.

 
Edilul a răspuns și la întrăbările privind abonamentele City bus. Acordarea abonamentelor pentru elevi ar trebui să se dea pe an și nu lunar.


El a vorbit și despre spațiile verzi din municipiu.

Comunicarea cu cetățenii lasă de dorit, spun constănțenii. Chițac a menționat că va verifica dacă sitemul online privind reclamațiile funcționează.

Despre traficul infernal din Constanța și sensurile unice.

Când se produc schimbări privind sensurile unice nu este decizia primarului. Se fac niște studii.
 
Decizia ca bulevardul Tomis să fie pe sens unic nu s-a luat în timpul mandatului meu.
 


Despre ședințele online și cele cu prezență fizică.

 


Doleanțele cetățenilor sunt ascultate în mandatul meu. Nu există cetățean care să fi vrut să mă contacteze și să nu fie ascultat. Eu ca cetățean, e mai comod să intru în online. Cetățenii intervin. Eu nu am o problemă, dar e mult mai comod pentru consilieri și cetățeni. Eu nu sesizez niciun avantaj în ceea ce privește ședințele fizice.



Edilul spune că stilul de a sta în tribună și a fi veșnic nemulțumit nu este tocmai adecvat și îi va asculta pe cei care vin cu soluții.
 
 

Nemulțumirea e firească, o înțeleg. Mi-aș dori cetățeni implicați. Sunt cei care vin cu soluții, participă la dezbateri. Cetățenii schimbă. Ușa mea e deschisă tot timpul.

 





 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii