Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revenirea lui Săceanu sau nostalgia underground

ro

12 Sep, 2011 02:08 4598 Marime text
Cecilia-Zarea.jpgDe netăgăduit, apelativul Săceanu stârneşte aşa-numite „nostalgii underground" în cartierele constănţene şi pe străzile controlate de noii lideri ai Constanţei nevăzute. Cu toată nostalgia însă, individul cunoscut drept Săceanu, pe numele adevărat Ismail Iaşar, pare să nu mai înspăimânte pe nimeni.

Sau, cel puţin, aceasta este concluzia care se poate desprinde din faptul că, tot mai des, Săceanu a apucat calea justiţiei pentru a-şi recupera banii de la cei care s-au încumetat totuşi să-i ceară. Şi nici aşa se pare că nu-i merge. Unde pe vremuri ideea de a-i datora liderului „urban" fie şi un cap de aţă stârnea panica în inima debitorului, în prezent, se pare că temutul Săceanu nu numai că se trezeşte în situaţia de a nu i se mai restitui datoriile, dar cei care se încumetă să se joace cu focul lui Iaşar nici nu par să păţească mare lucru. Rând pe rând, plângerile liderului privind înşelăciunile a căror victimă a fost sunt respinse atât de către procurori, cât şi de către judecători. Să nu-i mai priască tărâmul Constanţei afacerilor lui Iaşar?! Sau alta o fi explicaţia? Ani la rând, după Revoluţie, Constanţa a fost la picioarele sale. Nu o dată, oamenii săi i-au pus pe fugă pe cei chemaţi să-i apere pe cetăţeni şi să facă dreptate. Deznădăjduiţi, „civilii" nu mai apelau la Poliţie. Ştiau că nu are niciun rost. Ulterior, a apărut celebrul Beinur, iar judeţul a fost practic sfâşiat între cei doi conducători din umbră. În cele din urmă, Beinur a părut să fi câştigat, în vreme ce Săceanu a devenit din ce în ce mai puţin vizibil. Iar la momentul actual, vremurile s-au schimbat, iar Săceanu pare să-şi fi pierdut influenţa pe stradă. Debitorii nu-i mai înapoiază sutele de mii de euro sau de dolari luaţi cu împrumut, iar instanţele nu-i dau dreptate. Să se fi întors roata pentru regele străzii? Nici vorbă, spun surse informate. Săceanu e tot acolo, afară, pe stradă. Ce-i drept, pare mai puţin vizibil, lăsându-i pe durii mai tineri să-şi împartă supremaţia pumnilor în cartiere. Dar el veghează, iar afacerile lui merg mai departe. Ce-i drept, unele se împotmolesc în debitorii care nu achită. Însă majoritatea merg mai departe, la fel ca şi el. Un exemplu în sensul acesta, spun unii, ar fi tocmai faptul că, în urmă cu patru ani, când de asemenea se credea că „Săceanu" reprezintă nimic mai mult decât un capitol încheiat pentru Constanţa, liderul şi-ar fi găsit aliaţi în greii momentului: fraţii Vasea. Presa scria la vremea aceea despre revenirea lui Săceanu. Iar o astfel de revenire, vizibilă - cum se poate să-şi dorească unii, pare să nu fie tocmai de neconceput la momentul actual. Rămâne de văzut dacă varianta întoarcerii lui Săceanu este „pe bune", fiind doar o chestiune de timp momentul în care ea se va produce, sau dacă liderul underground din anii Revoluţiei rămâne o simplă nostalgie underground.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • csm 12 Sep, 2011 15:23 dati imagini de la tersa beta cind saceanu si sedan ii dau procurorului teodor nita 10000 euro in caz s . g