Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea Tribunalului Constanța „Amenințările exercitate asupra lui Mircea Băsescu au vizat denigrarea”

ro

02 Jun, 2014 23:34 2072 Marime text
Ginerele lui Bercea Mondial, acuzat că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost vineri seară arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Amintim, de asemenea, că acesta i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu 280.000 de euro ameninţându-l că va face publice informaţii compromiţătoare.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au motivat decizia de arestare în cazul lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial.

Iată motivarea Tribunalului Constanţa, publicată de Evenimentul Zilei.

„Din această perspectivă judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care a fost acuzat şi se află în situaţia prevăzută de art. 223 alin.2 C.proc.pen. şi totodată rezultă pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Astfel la acest moment procesual judecătorul de drepturi şi libertăţi poate reţine că în urmă cu aproximativ patru ani, persoana vătămată Băsescu Mircea  a botezat-o pe fiica inculpaţilor Anghel Izaura şi Constantin Marius, fiica şi respectiv ginerele numitului Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, persoană cunoscută ca aparţinând lumii interlope din Oltenia.
Legătura dintre persoana vătămată şi familia inculpaţilor a fost realizată de către numitul Căpăţână Marian Adrian.
Începând cu anul 2013, ulterior încarcerării numitului Anghel Sandu, membrii familiei acestui au început să exercite presiuni asupra persoanei vătămate, afirmând că numitul Căpăţână Marian Adrian a primit de la ei importante sume de bani care urmau să fie date persoanei vătămate pentru ca aceasta să uzeze de relaţiile cu scopul de a obţine liberarea numitului Anghel Sandu.
Astfel, încă din anul 2013, numitul Anghel Florin a transmis mai multe ameninţări telefonice persoanei vătămate Băsescu Mircea pentru a o determina pe aceasta să dea o sumă de bani.
Aceste discuţii au fost înregistrate de persoana vătămată cu propriul telefon mobil, transcrierile lor aflându-se la dosar.
Ameninţările exercitate asupra persoanei vătămate au vizat denigrarea ei şi a membrilor familiei sale, prin dezvăluirea în presă a unor presupuse fapte de corupţie, de natură să aducă atingeri imaginii sale.
Deoarece acest demers a eşuat, membrii familiei Anghel au pretins într-o întâlnire comună, la care au participat şi persoana vătămată precum şi Căpăţână Marian Adrian, restituirea sumelor plătite în scopul arătat anterior. Această întâlnire a fost monitorizată de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul DGA - SJA Constanţa, discuţiile fiind înregistrată în mediul ambiental.
Din cuprinsul acestei discuţii rezultă unele indicii privind primirea de către Căpăţână Marian Adrian a unor sume de bani de la membrii familiei Anghel cu scopul de a obţine eliberarea numitului Anghel Sandu. Cu toate acestea, numitul Căpăţână Marian Adrian a folosit banii respectivi în interes personal, investindu-i într-una din societăţile sale care are în denumire particula AVERSA.
Din acest motiv, Anghel Florin şi Anghel Fănica au exercitat multiple ameninţări cu moartea asupra lui şi i-au cerut să îşi treacă toate bunurile pe numele lor.
De asemenea, ameninţări au fost exercitate şi asupra persoanei vătămate Băsescu Mircea însă situaţia s-a calmat după ce fiul lui Anghel Sandu, făptuitorul Anghel Florin a fost încarcerat ca urmare a condamnării definitive la o pedeapsă privativă de libertate.
Cu toate acestea, la data de 25.05.2014, la domiciliul persoanei vătămate s-au prezentat inculpaţii Constantin Izaura, fiica numitului Anghel Sandu şi Constantin Marius, soţul acesteia, părinţii copilului botezat de persoana vătămată. Aceştia au reiterat ameninţările exercitate anterior asupra persoanei vătămate de către făptuitorul Anghel Florin, afirmând că vor începe o campanie de presă denigratoare împotriva acesteia şi solicitând plata sumei de 280.000 euro.
Această situaţie s-a repetat la data de 26.05.2014 când inculpaţii s-au prezentat la locul de muncă al persoanei vătămate, formulând aceleaşi solicitări.
Apoi, persoana vătămată a fost sunată de către inculpata Constantin Izaura care i-a comunicat că la data de 30.05.2014 se va prezenta împreună cu soţul ei pentru a primi cei 28.000 euro.
La data de 29.05.2014, persoana vătămată a contactat-o pe Constantin Izaura pentru a cere o amânare până pe data de 06.06.2014 însă nici aceasta şi nici soţul ei nu au fost de acord.
Inculpata Constantin Izaura a afirmat că la data de 30.05.2014 se va prezenta, conform înţelegerii, pentru ridicarea sumei de bani.
Ulterior, persoana vătămată a fost din nou sunată de către inculpaţi care i-au spus că se află în municipiul Bucureşti şi că se vor prezenta chiar în seara zilei de 29.05.2014 şi că dacă nu vor primi cel puţin o tranşă de 10.000 euro îl vor denigra, astfel încât toată ţara să afle despre el.
Şi aceste discuţii au fost înregistrate cu telefonul mobil de către persoana vătămată care le-a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală, transcrierile aflându-se la dosar.
În după amiaza zilei de 29.05.2014, la locuinţa persoanei vătămate s-au prezentat inculpaţii Anghel Izaura, Anghel Grinică Ion şi Constantin Marius.
Persoana vătămată s-a deplasat împreună cu inculpaţii, cu maşina acestora la sediul firmei sale, aflată în Portul Constanţa.
În cadrul discuţiei care a avut loc în biroul persoanei vătămate şi care a fost înregistrată cu mijloace video, în baza ordonanţei nr.81/P/2014 din 29.05.2014 a DNA - ST Constanţa, inculpaţii au formulat din nou ameninţări cu dezvăluirea în presă a unor fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi familia acesteia.
De asemenea, inculpaţii s-au arătat nemulţumiţi de suma de 10.000, pe care în final au acceptat-o urmând ca în zilele următoare să revină pentru a primi restul sumei de până la 280.000 euro.
La ieşirea din biroul persoanei vătămate, inculpaţii au fost prinşi în flagrant având asupra lor suma de 10.000 euro.”

Cum explică judecătorul arestarea lui Marius Constantin

Potrivit Evenimentului Zilei, analizând dispoziţiile legale invocate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în cauză, sunt întrunite condiţiile prevăzute în articolul 223 cod procedură penală, întrucât există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede o pedeapsă de 5 ani, alegerea măsurii ce urmează a fi luată se face ţinându-se seama de scopul acesteia, de gradul de pericol social al infracţiunii, de sănătatea, vârsta, antecedentele şi alte situaţii privind persoana faţă de care se ia măsura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii