Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prizonier in propriul corp - Guillaume de Fonclare

ro

07 Nov, 2010 16:27 2384 Marime text

pri.jpgGuillaume de Fonclare (n. 1968) debuteaza editorial cu un tulburator eseu confesiv - "Dans ma peau / Prizonier în propriul corp" (traducere în limba româna de Ana Mihailescu), distins deja cu doua premii importante:
- Premiul Academiei Franceze - "Prix Jacques de Fouchier 2010"
- "Prix essai France Télévisions 2010"
Directorul Memorialului de la Péronne, dedicat victimelor Razboiului cel Mare, este atins de câtiva ani de o boala auto-imuna a carei cauza ramâne necunoscuta si care adauga incertitudinii si suferintei morale pe cea fizica. Asista neputincios la degradarea lenta a propriului corp, un corp "ca un câmp de lupta strabatut dureros de transee."
Guillaume de Fonclare îsi priveste boala când cu furie, când cu o duioasa resemnare, simtind cum suferinta îl înrudeste, printr-o invizibila legatura a istoriei, cu victimele razboiului. Revelatia treptata a faptului ca singura cale de a se reconcilia cu sine este tocmai acceptarea corpului sau îi schimba complet perspectiva asupra întregii vieti.
Ca o forma de rezistenta în fata bolii devastatoare, Fonclare este hotarât sa scrie pâna în ultima clipa: "Scrisul ma va sustine si ma va face sa-mi scot toate mastile, ma va face sa descopar imensitatea lumilor de nebanuit care dorm înlauntrul meu. Vreau sa fiu un pod între doua maluri pe care le separa un secol, ceea ce nu înseamna ca voi avea suficienta sa ma consider superior celor care nu au starea de neplacere pe care mi-o provoaca suferintele si nici avantajele functiei mele. Nu încerc sa construiesc o opera si nici sa fac literatura. Încerc sa exist altfel decât asezat în spatele unui birou, vreau sa ma vad altfel decât singur, la mine acasa, plângându-mi soarta."

Despre volumul lui Guillaume de Fonclare, Dan Burcea scrie ca "reprezinta una dintre acele rare ocazii de lectura ce se înscrie în memoria cititorului prin umanitatea ei si prin capacitatea autorului de a transpune cu mijloacele scriiturii una dintre temele cele mai secrete ale fiintei, aceea a capacitatii de a surmonta si asuma pâna la capat suferinta fizica ce ne poate traversa la un moment destinul."

Pentru cele mai noi aparitii editoriale intra pe pravaliacucarti.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii