Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 6 octombrie 2015 Ortodocşii pomenesc azi pe unul din cei 12 Apostoli. Mii de români îi poartă numele. De familie sau de botez

ro

06 Oct, 2015 01:59 2580 Marime text
Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, în aramaic te’oma, tradus în greaca Didymos, înseamna geamăn. În aramaică şi în ebraică, Toma este doar un epitet.

La unii creştini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul). A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Traditţei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creştinii sirieni din Malabar susţin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirzat la Calamina (Mylapore), lângă Madras.

În India a întemeiat biserici, a sfinţit preoţi şi episcopi şi a convertit două surori, Tertiana şi Migdonia, soţii de mari principi indieni. Prinţul Smideu, soţul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de mulţi dintre noi ca fiind "necredincios”. "Necredinţa” sa ar proveni din faptul că nu da crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat: "Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).
Însă, Apostolul Toma nu se îndoieşte de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se afla dupa învierea Sa într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirma că atunci când Toma spune: "dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede...", el spune de fapt: "Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor".
În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor.

Sursa: crestin ortodox.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii