Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Raluca Trandafir, președintele Comisiei pentru Cultură din CL Constanța „Ar fi oportun crearea unui Grup Consultativ pe Probleme de Patrimoniu“

ro

20 Oct, 2016 13:24 2294 Marime text
Info Sud Est: Cum apreciați starea actuală a patrimoniului cultural și istoric al județului Constanța?
 
Raluca Trandafir: Apreciez că fără o preocupare atentă, faţă de tot ceea ce înseamna cultură, nu putem vorbi de o stare a patrimoniului istoric și cultural. Există la nivelul municipiului Constanţa un număr impresionant de monumente istorice, din care o mare parte nu sunt conforme cu aşteptările noastre, nefiind puse în valoare şi nici restaurate. Pentru a răspunde întrebării dumneavoastră, aș opina că starea patrimoniului se află la nivel de avarie.

ISE: Cât de important este, în viziunea dumneavoastră, patrimoniul istoric și cultural pentru o comunitate?
 
Raluca Trandafir: Cultura reprezintă un factor esenţial al vieţii sociale prin toate dimensiunile pe care aceasta le generează, de la identitatea culturală naţională pȃnă la dezvoltarea economică. Cu siguranță este fundamental să ne cunoaștem trecutul, istoria, să ne regăsim valorile și reperele, pentru că numai în acest fel putem reclădi încrederea în viitor.

Patrimoniul constănţean are o amprentă de unicitate datorită coexistenţei comunităților de diferite religii și tradiții, care împreună au contribuit la o istorie aparte în acest spaţiu. Prin urmare, conservarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice, monumente ce sunt dovada unei istorii vii, implică o obligaţie morală pe care o avem, pentru a le face accesibile generaţiilor viitoare.
Dintr-o altă perspectivă, patrimoniul cultural şi istoric prin punerea sa în valoare, poate să contribuie la creșterea veniturilor municipalității, deoarece turismul cultural este un turism de tip elitist, care determină perioade mai lungi de şedere şi care va antrena sume de bani considerabile. Acest tip de turism cunoaşte o dezvoltare accelerată care se bazează pe potenţialul moştenirii culturale, despre care putem afirma că reprezintă o componentă strategică în dezvoltarea socio-economică la nivelul unei regiuni sau ţări.

ISE: Două clădiri simbol ale Constanței (Cazinoul și Palatul Regal din Mamaia), trei lăcașe de cult emblematice pentru trecutul comunității (Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar și Biserica Greacă), cetăți antice (Capidava, Histria, Adamclisi), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Hypogeu și alte monumente de importanță națională se află într-o stare avansată de degradare. Din calitatea dumneavoastră de consilier local, cum comentați această scurtă și tristă statistică? Cum și de ce credeți că s-a ajuns în această situație?
 
Raluca Trandafir: În această situaţie tristă pentru noi, pentru comunitate, nu pot să remarc decȃt existența unor cauze multiple, însă mă gândesc că trei factori au contribuit categoric la această situație: primul – nepăsarea autorităţilor locale, al doilea – poate fi neştiinţa iar al treilea – lipsa unei strategii de dezvoltare, împreună conducând la situaţia la care suntem azi cu toţii martori.
De asemenea, lipsa unei strategii de informare a comunităţii în legatură cu valoarea patrimoniului și lipsa unui departament specific, care să expertizeze şi să ofere soluţii, au condus la o slabă conştientizare şi punere în valoare a patrimoniului cultural şi istoric.
Despre Cazinoul din Constanţa, „frumoasa adormită de la malul Marii Negre”, pot să remarc cu bucurie faptul că el nu are nevoie de reconsolidări, dar să privim cu preocupare la partea de restaurare, întrucȃt aceasta trebuie realizată de specialisti, în conformitate cu elementele originale.

Palatul Regal de la Mamaia este un monument istoric de valoare naţională, clasat în categoria A, care face parte din istoria noastră modernă, dar asupra căruia planează suspiciuni de corupţie privind înstrăinarea sa, existȃnd pe rolul instanţelor un dosar în acest sens.
 
 
Citește interviul integral pe info-sud-est.ro
Autor: Cristian Andrei Leonte

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii