Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pustnicii societatii

ro

26 Jul, 2002 00:00 1034 Marime text

Autismul, boala cea mai grea, fara leac

Autismul afecteaza dezvoltarea abilitatilor mintale * Factorii psihologici nu se considera ca fiind determinanti in dobandirea acestei boli * Autistii nu sunt interesati de relatiile cu ceilalti

Simptomele autismului difera in functie de fiecare bolnav in parte. Unii bolnavi prezinta dificultati de vorbire, altii nu reusesc sa articuleze corect unele cuvinte, iar altii nu pot vorbi sub nici o forma. Medicii specialisti declara ca inca nu sunt bine cunoscute cauzele care provoaca aceasta boala. Oricum, un lucru este cert: traumele psihice nu pot contribui, sub nici o forma, la aceasta boala. Dificultatea persoanelor autiste de a se integra in societate si lipsa lor de interes cu privire la tot ceea ce se intampla in jurul lor claseaza boala ca fiind cea mai crunta afectiune a psihicului uman. Tratamentul unui bolnav de autism este extrem de costisitor si poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii mentale si emotionale a acestuia, deja instabile din cauza acestei afectiuni.Autismul este o boala care afecteaza dezvoltarea creierului, abilitatile mentale, emotionale si cele de a comunica cu o persoana. "Motivele dobandirii acestei boli sunt inca incerte. Este posibil ca ele sa fie de natura genetica", a declarat medicul specialist Ioan Giulea. Ceea este sigur este faptul ca bolile mintale sau cresterea necorespunzatoare a unui copil nu cauzeaza autismul. Factorii psihologici nu se considera a contribui la aparitia autismului, insa, in unele cazuri, s-a dovedit faptul ca boala a fost dobandita in urma unor traume psihice sau a unor anomalii structurale care au survenit inainte sau in timpul nasterii, de exemplu, in cazul in care, in timpul sarcinii, mama a fost bolnava de rubeola sau de tuberculoza. Manifestarea autismului difera in intensitate, afectand intreaga existenta a individului. "Unele cazuri pot avea simptome pe care altele nu le au, insa toate acestea includ dificultatea in comunicare", a declarat doctorul Ioan Giulea. Vorbirea se dezvolta, de obicei, foarte greu, uneori chiar deloc. Bolnavul are tendinta de a repeta anumite cuvinte sau fraze, de a le folosi necorespunzator, este in imposibilitate de a-si concentra atentia si de a fi coerent in exprimarea ideilor sau a sentimentelor. "Autistii nu sunt interesati de relatiile cu ceilalti si nici de ceea ce se petrece in jurul lor. Nu raspund cu placere intrebarilor care le sunt adresate si nu isi privesc niciodata interlocutorii in ochi", a mai afirmat Ioan Giulea. Ei sunt caracterizati ca niste singuratici si nu sunt interesati in a lega prietenii cu cei din jurul lor. Anumite simturi ale bolnavilor de autism pot fi foarte bine dezvoltate. "Un autist poate auzi cele mai mici zgomote de la o distanta foarte mare, lucru pe care un om care nu sufera de aceasta boala nu il poate face", a exemplificat medicul specialist Ioan Giulea.

Pot suferi crize si depresii

Autistii sunt persoane extrem de imprevizibile. Ei pot trece de la o stare la alta, fara nici un motiv bine intemeiat. Unele persoane pot arata un interes obsesiv pentru un lucru, o idee, in timp ce altii pot avea o atitudine extrem de pasiva fata de acestea. O parte dintre persoanele care sufera de aceasta boala fac miscari necontrolate ale capului si ale corpului, cum ar fi bataia din palme sau balansarea capului inainte si inapoi. Este posibil ca, in anumite situatii, sa devina agresivi nu numai cu cei din jur, dar si cu ei insisi, pot suferi crize si depresii. "Simptomele bolii se pot ameliora prin interventii corespunzatoare si prin tratament adecvat", precizeaza medicul Ioan Giulea. Echipa care se ocupa de tratarea unei persoane autiste trebuie sa fie formata dintr-un medic psihiatru, un psiholog, un neurolog, un logoped si un consultant in probleme de educatie. Prima examinare inaintea de punerea diagnosticului cu aceasta boala consta in analizarea evolutiei cresterii. Ioan Giulea a afirmat ca, pentru identificarea cauzelor aparitiei simptomelor respective, sunt necesare si alte serii de analize, cum ar fi electroencefalograme si analiza sangelui. "Tratamentul unui bolnav de autism se bazeaza, in primul rand, pe educatie. Poate cuprinde terapie comportamentala, programe de integrare, asigurarea unui mediu organizat de viata, terapie audio-vizuala, controlarea regimului alimentar si multe altele", a declarat Ioan Giulea.

Boala este evidentiata inainte de varsta de 3 ani

Exista cazuri in care familia nu il poate ajuta, iar bolnavul necesita internarea intr-o institutie specializata. Medicamentele care ii sunt administrate unui bolnav pot avea efecte secundare: pot cauza alergii, iritabilitate chiar si stari depresive. Medicul specialist Ioan Giulea a afirmat faptul ca boala este evidentiata inainte de varsta de 3 ani si are o frecventa de aproximativ patru ori mai mare la baieti decat la fete. "Cinci persoane din 1.000 sufera de autism, fara sa tinem cont de mediul social din care provin acestea", a conchis medicul specialist Ioan Giulea. Autismul reprezinta cea mai grava forma de manifestare a anomaliilor prezente la un individ, care afecteaza abilitatea si dorinta sa de a intra in contact cu ceilalti. Unii bolnavi de autism pot avea si alte afectiuni mult mai grave ale creierului, cum ar fi sindromul Down, epilepsie, punandu-i pe acestia in dificultatea de a comunica si de a raspunde contactelor sociale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii