Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şpagă bilingvă la primărie „Te voglio vorbire cu tine (...) Cu 4.500 euro pe lună... tu ieşi afară curat, curat "

ro

14 Sep, 2011 01:00 2423 Marime text

Cap_4_vincentelli_Roberto_Vincentelli_1.jpgFost căpitan de carabinieri, afaceristul italian Roberto Vincentelli a ajuns să fie încătuşat şi judecat pentru mită la Constanţa.

Propus spre arestare, Vicentelli a fost la un pas de a fi trimis la Penitenciarul de Maximă Poarta Albă. În ultima clipă, totuşi, judecătorii Tribunalului Constanţa în completul prezidat de vicepreşedintele instanţei, Teodor Gheorghe, s-au decis să-l judece în stare de libertate pe italian şi l-au eliberat, cu interdicţia de a părăsi ţara. Pe parcursul desfăşurării procesului, Vincentelli va fi supravegheat de Poliţia Agigea. ZIUA de Constanţa vă prezintă frazele prin care, potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, italianul ar fi încercat să-l „ispitească" pe actualul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, cu mită.

„Te voglio vorbire cu tine, 10 minute", spun anchetatorii că ar fi încercat afaceristul italian să-l abordeze pe edil. „Perche am unde ideea, no? Şi toate rezolvari problemi cu Italia la tine... e o propunere seriosa, nu e propunere din asta....vedi că ideea mio se poate che rezolvam tot şi toată lumea apoi e fericită. Şi năvodărenii sunt fericiţi. Îţi spun eu...", se spune că i-ar fi zis Vincentelli lui Matei. Declaraţiile sunt consemnate la pagina 23 din rechizitoriul prin care afaceristul din Italia, alături de soţia sa şi fostul primar din Năvodari, Tudorel Calapod, au fost trimişi în judecată. În continuare, procurorii au arătat că Vincentelli i-ar fi zis primarului Matei, cu ocazia unei alte convorbiri, că „facem un contract. Punem una...un contractor pune o taxă de 2 euro/tonă, fiecare tonă care intră in depozit. Un om al tău de la primărie, la noi, plătit la Ecological chi controleze tot ce intra..... sunt zece mii de euro care intra la primeria... toate acestea conforme autorizaţia pentru noi".

„Hint-ul" şpăgii, ratat

Iar când „hint-ul" pare să nu fie prins de primar, care îi propune să discute în Consiliul Local eventualele oportunităţi de afaceri, italianul ar fi spus, potrivit anchetatorilor: „nu vreo". „Vreo face propunere la tine. Ai înţeles? Să faci eu o propunere la tine....ai înţeles, tu accepţi propunerea mea. Non e bine. E mai bine că ideea asta vine de la tine. Non de la mine...pentru mine asta e soluţia bună pentru mine, e bună şi pentru tine.... Ce vrei? Face 2, 3 euro pentru a face bine şi la mine", s-ar fi explicat Vincentelli. Iar explicaţia continuă: „Iei una societate a ta, afară, nu aici, afară, nu? Îi plătim şi facem contractul de consultanţă, nu pentru Ecological, la altă societate, intră un pic de bănuţi şi la noi. Să vrei 2, e 3, propune 3, e 2, ca să măresc şi eu ceva, că sunt aici in buzunar şi nu ii pot ţine aşa. Ai înţeles? Cu 4.500 euro pe lună... tu ieşi afară curat, curat". Numai că, din câte se pare, autorităţile au declinat oferta pe care procurorii spun că ar fi făcut-o italianul. În aceste condiţii, procesul de corupţie se va judeca la Tribunalul Constanţa pe data de 6 octombrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii