Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Risc minim pentru ecosistem

ro

21 Nov, 2003 00:00 1011 Marime text

Modificari legislative de mediu

Primul sector economic vizat este industria energetica, acesteia subordonandu-i-se rafinariile de titei si prelucrare a gazelor, cuptoarele de cocs, instalatiile de ardere cu capacitati de combustie mai mari de 50 MW * Instalatiile sau parti ale acestora care sunt folosite pentru cercetare, dezvoltare si testarea noilor produse si procese tehnologice aferente nu intra sub incidenta obtinerii acestor tipuri de autorizatii * Agentia de Protectie a Mediului Constanta a inceput identificarea societatilor al caror obiect de activitate face subiectul prezentei legi si care trebuie sa se conformeze prevederilor legale

Societatile comerciale prin a caror activitate contribuie la poluarea mediului inconjurator, respectiv care prezinta un risc minim potential in dauna echilibrului ecosistemului, vor putea sa functioneze doar daca vor obtine autorizatia integrata de mediu. Solicitarea si obtinerea acestei autorizatii sunt impuse de ultimul act normativ emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului la sfarsitul lunii trecute. Ordinul MAPAM 818/2003 reprezinta, de fapt, aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei integrate de mediu, care vine in completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 34/2002, privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii. Ordonanta prevede categoriile de activitati industriale pentru care este necesara, si obligatorie chiar, obtinerea acestei autorizari. Primul sector economic vizat este industria energetica, acesteia subordonandu-i-se rafinariile de titei si prelucrare a gazelor, cuptoarele de cocs, instalatiile de ardere cu capacitati de combustie mai mari de 50 MW, productia si prelucrarea metalelor, pentru care sunt stabilite o serie de parametri volumetrici standard. Activitatea din industria mineralelor este, de asemenea, prezenta pe lista prin instalatiile pentru producerea clincherului de ciment, a azbestului, a sticlei. Nu a fost uitata nici industria chimica pentru care au fost enumerate instalatiile chimice pentru producerea de substante chimice organice de baza: hidrocarburi, alcooli, aldehide, rasini epoxidice, hidrocarburile sulfuroase, cianati, nitrili, hidrocarburile halogenate etc. Au fost atinse puncte importante privind producerea ingrasamintelor chimice. Si cea mai cunoscuta problema privind poluarea mediului, gestiunea deseurilor, unde s-a pus accent pe instalatii pentru depozitarea sau recuperarea deseurilor periculoase, cu o capacitate mai mare de 10 tone/zi, depozitele controlate de deseuri. Prevederile legislative fac referire doar la activitatile in sine, in timp ce instalatiile sau parti ale acestora care sunt folosite pentru cercetare, dezvoltare si testarea noilor produse si procese tehnologice aferente nu intra sub incidenta obtinerii acestor tipuri de autorizatii.

Aplicarea procedurii de emitere

Aceasta autorizatie integrata de mediu este necesara pentru toate activitatile sau instalatiile existente din sectoarele deja pomenite sau pentru cele care au suferit modificari substantiale, iar in ultimul caz activitatilor sau instalatiilor noi. Titularul de activitate care intra sub incidenta prevederilor legale ale ordonantei are obligatia de a inainta autoritatii locale de mediu, respectiv Agentia de Protectie a Mediului, solicitarea autorizatiei integrate de mediu, care va cuprinde o cerere, raport de amplasament, evaluari privind nivelul impactului asupra mediului, proiect de program pentru conformare, dovada publicarii anuntului public de solicitare a autorizatiei. Termenul legal de instiintare a solicitantului de catre autoritatea locala privind acceptarea sau respingerea motivata a cererii este de 10 zile lucratoare. In cazul instalatiilor deja existente se depune un proiect de program de conformare. Elaborarea acestuia se face in functie de data punerii in functiune a instalatiei. Astfel, pentru activitatile, respectiv instalatiile care au intrat in functiune inainte de 30 octombrie 1999, termenul de finalizare a aplicarii programelor de conformare este 30 octombrie 2007. Pentru activitatile care au intrat in functiune in perioada 30 octombrie 1994 - 4 aprilie 2002, termenul de finalizare a programelor este 31 decembrie 2006. O sectiune interesanta in cadrul actului normativ o constituie reexaminarea si actualizarea autorizatiei integrate de mediu. Aceasta prevede ca reexaminarea actului de functionare este obligatorie in urmatoarele situati: poluarea cauzata de instalatie necesita revizuirea valorilor limita de emisie, schimbarile substantiale si extinderi ale instalatiilor, siguranta exploatarii si a desfasurarii activitatii care face necesara introducerea de tehnici speciale si masuri de management. Nu in ultimul rand, un cuvant important il vor avea rezultatele actiunilor de control al conformarii, in cazul in care acesta releva aspecte noi, neprecizate in documentatie. In urma publicarii actului normativ, Agentia de Protectie a Mediului Constanta a inceput identificarea societatilor al caror obiect de activitate face subiectul prezentei legi si care trebuie sa se conformeze prevederilor legale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii