Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţist, condamnat pentru ucidere din culpă Înmormântare şi pomeni. IPJ Constanţa, bun de plată. Despăgubiri de miliarde

ro

14 Oct, 2013 00:00 4341 Marime text
Curtea de Apel Constanţa a constatat culpa comună şi egală a inculpaţilor Mircea Stancu şi Florin Boca în săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora
 
Florin Boca, lucrător în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, a fost condamnat pentru ucidere din culpă. În aceeaşi cauză, poliţistul Cristian Nazarovici a fost achitat pentru abuz în serviciu. Cele două hotărâri au fost luate de magistraţii Curţii de Apel Constanţa şi pot fi atacate cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Necazurile celor doi oameni ai legii au pornit încă din data de 21 iulie 2007, când l-au tras pe dreapta pe şoferul Aurel Bonciu, la un control de rutină. Poliţiştii au decis să-l ducă la spital pe Bonciu, în vederea recoltării unor probe biologice. Numai că, odată ajunsă la intersecţia dintre bulevardele Alexandru Lăpuşneanu şi Tomis, autospeciala în care se aflau poliţiştii şi Bonciu a fost lovită de o altă maşină. În urma impactului, Aurel Bonciu a decedat.
 
La data de 22.11.2012, Tribunalul Constanţa i-a achitat pe poliţiştii Cristian Nazarovici şi Florin Boca pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi în formă calificată. Mai mult decât atât, Boca a fost achitat şi pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În schimb, cel care a lovit maşina Poliţiei, Mircea Stancu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi la alte şase luni de detenţie pentru vătămare corporală din culpă. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, vineri, a admis apelurile formulate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cât şi de părţile civile (Elena Liliana Bonciu, Ionel Aurelian Bonciu, Alexandra Georgiana Bonciu), de inculpatul Mircea Stancu şi de asigurătorul Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Bucureşti. Conform minutei judecătoreşti, Curtea de Apel a menţinut soluţia de achitare a poliţiştilor Nazarovici şi Boca pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 247 C. pen. ( nr. abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi) raportat la art. 2481 C. pen ( nr. abuz în serviciu în formă calificată). Aceeaşi instanţă a constatat culpa comună şi egală a inculpaţilor Mircea Stancu şi Florin Boca în săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora. Pe cale de consecinţă, magistraţii au decis condamnarea lui Boca la doi ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru ucidere din culpă. Instanţa a admis, în parte acţiunile, civile formulate de părţile civile şi i-a obligat în solidar pe inculpaţii Stancu (alături de asigurătorul S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Bucureşti) şi Boca (în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa şi alături de asigurătorul S.C. Groupama Asigurări S.A. Bucureşti, la plata următoarelor despăgubiri: 7.500 lei reprezentând daune materiale (cheltuieli de înmormântare şi pomeni ) şi 100.000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă Elena Liliana Bonciu. 100.000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă Ionel Aurelian Bonciu. 2.068 lei reprezentând prestaţie periodică globală şi 100.000 lei cu titlu de daune morale către partea civilă Alexandra Georgiana Bonciu.
 
Cauza poate merge la Curtea Supremă
 
„(...) Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă – inculpat Boca Florin. Obligă inculpatul Stancu Mircea alături de asigurătorul S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Bucureşti ( în limita plafonului legal ) către partea civilă – inculpat Boca Florin la plata sumelor de 2.500 lei titlu de daune materiale şi 2.500 lei cu titlu de daune morale. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. (...) Obligă inculpatul Boca Florin în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Obligă inculpatul Stancu Mircea alături de asigurătorul S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Bucureşti ( în limita plafonului legal ) către partea civilă – inculpat Boca Florin la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpatul Stancu Mircea alături de asigurătorul S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Bucureşti ( în limita plafonului legal ) către partea civilă Bonciu Ionel Aurelian la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpatul Boca Florin în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa şi alături de asigurătorul S.C. Groupama Asigurări S.A. Bucureşti ( în limita plafonului legal) către partea civilă Bonciu Ionel Aurelian la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, potrivit Curţii de Apel Constanţa. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în termen de zece zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii