Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consens Constantinescu - Placinta (galerie foto)

ro

12 Aug, 2009 02:00 1825 Marime text
deschidere.jpgConcluzia discuţiei dintre ministrul Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost aceea că Sala Polivalentă nu va fi gata la timp # Asta în ciuda faptului că autorităţile constănţene accelerează procedurile de începere a construcţiei „de interes naţional"

Comunicarea în cadrul alianţei de guvernare începe să prindă contur, cel puţin la Constanţa. În mod surprinzător, ieri, Nicuşor Constantinescu s-a întâlnit cu  noul ministru al Tineretului şi Sportului pentru a discuta despre necesitatea construirii Sălii Polivalente, dar şi despre jocurile Mării Negre, care se vor organiza în toamna anului 2010.

Autorităţile locale şi centrale speră însă ca manifestarea de amploare, la care vor participa reprezentanţi din toate ţările riverane Mării Negre, să aibă loc în complexul de peste 100 de milioane de euro care se va ridica la malul mării.

Aflată într-o întâlnire de lucru în judeţul de la malul mării, şefa de la Tineret şi Sport nu a ratat ocazia de a-şi face cunoscute bunele intenţii şi sprijinul pe care îl poate oferi de acum înainte autorităţilor judeţene şi locale de la malul mării ministerul în fruntea căruia se află. Scopul iniţial al întâlnirii de ieri a fost definitivarea unor aspecte care ţin de construirea Sălii Polivalente, de care este legată desfăşurarea jocurilor Mării Negre, în toamna lui 2010. „Vreau să-i mulţumesc doamnei ministru pentru că s-a interesat de cele două proiecte. Ne-am pus la punct stadiul protocolului semnat în 2007 dintre CJC, Primăria Constanţa şi MTS", a susţinut Nicuşor la începutul întâlnirii cu mass-media locală.

Actului semnat în urmă cu doi ani i-au mai fost adăugate câteva puncte pentru care cei prezenţi - viceprimarul Decebal Făgădău, prefectul Liviu Brăiloiu, secretarul de stat Doina Melinte - şi-au dat acordul. „Încercăm să aducem la zi punctele rămase în suspans, inclusiv să facem împreună o susţinere a acestei Săli Polivalente", a mai completat Constantinescu.

100 de milioane de lei, întreg complexul

La acest moment, proiectul complexului sportiv se află la stadiul de proiecţie tehnică, iar până la sfârşitul lunii septembrie, autorităţile locale speră să definitiveze proiectul tehnic şi să caute surse de finanţare. Protocolul semnat în 2007 prevedea că Guvernul va veni cu 70% din suma necesară construirii bazei sportive, 20% din bani vor proveni de la Primăria Constanţa, 10% de la CJC, plus terenul dat în folosinţă gratuită de Primăria Constanţa. După cum a susţinut preşedintele CJC, este nevoie de 40 de milioane de euro pentru sala de sport propriu zisă şi 100 de milioane de lei pentru întreg complexul.

De cealaltă parte, ministrul MTS, Sorina Plăcintă, consideră că va face toate eforturile necesare pentru a găsi surse de finanţare într-un timp cât mai scurt, astfel încât proiectul să se concretizeze cât mai repede. Chiar dacă autorităţile judeţene sunt încrezătoare că Sala Polivalentă ar putea fi gata până la momentul 2010, ministrul MTS a fost mai tranşant, apreciind că „nu se va putea definitiva într-un timp atât de scurt".

nisusor_si_placinta.jpg„Proiectul nu poate fi susţinut numai din bugetul Guvernului"

 „Obiectivul pentru care am venit aici, la Constanţa, îl constituie stadiul actual al desfăşurării jocurilor Mării Negre. Avem mici probleme. După cum am văzut dorinţa de a nu ne face de ruşine, cred că se va rezolva. Eu nu cred că Sala Polivalentă se va finaliza până la Jocurile Mării Negre. Vrem să realizăm obiectivul nu numai din fonduri guvernamentale, dar şi din fonduri structurale sau ale altor state europene. Proiectul nu poate fi susţinut numai din bugetul Guvernului României", a mai adăugat ministrul. Demnitarul a dat însă asigurări că dacă Sala nu va fi gata până anul viitor, jocurile Mării Negre nu vor fi puse în pericol: „Ne-am dori să avem o sală nouă, însă dacă nu se va putea, avem deja alte trei săli unde se vor putea susţine jocurile, Medgidia, Mangalia, Cernavodă", a completat Sorina Plăcintă. Propunerea referitoare la fondurile din care se va realiza acest obiectiv va fi transmisă, prin ministrul Plăcintă, prim-ministrului Emil Boc, acesta urmând a avea discuţii cu toate ministerele abilitate să ducă la bun sfârşit proiectul.

De interes naţional

După cum a ţinut să specifice încă de la începutul întâlnirii cu presa, Sorina Plăcintă este de părere că „această sală este importantă la nivelul întregii ţări": „O considerăm de interes naţional pentru că ar creşte vizibilitatea României, am putea aduce mai multe competiţii de nivel internaţional, iar pentru judeţul Constanţa ar creşte veniturile şi aici n-ar mai fi doar o activitate sezonieră".

„Un complex hotelier costă mai mult decât această sală polivalentă, de aceea trebuie să se găsească finanţare să fie construită", a argumentat, în încheiere, preşedintele CJC.

{mos_ri:Nicusor Constantinescu,Sorina Placinta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii