Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Hora de duminică” de Theodor Aman

ro

03 Apr, 2016 08:18 7626 Marime text
 
Originar din Câmpulung-Muscel, Theodor Aman a urmat cursurile Colegiului "Sfântul Sava" din Bucureşti. De asemenea, a studiat la Paris, unde a pictat în atelierele lui Drolling şi Picot. Întors în ţară, Aman a contribuit la reorganizarea învăţământului artistic românesc, remarcându-se, de asemenea, ca un pictor de compoziţii mari.
 
Între anii 1859 şi 1865, activitatea lui Theodor Aman a fost extrem de bogată. Deşi a pictat numeroase portrete, ridicând astfel arta interpretării figurii umane la nivelul unei pătrunzătoare analize psihologice, atenţia sa a fost îndreptată şi asupra compoziţiilor istorice, fiind încurajat în această direcţie de Dimitrie Bolintineanu. Ca pictor istoric, Aman a contribuit la formarea conştiinţei patriotice. Dintre tablourile cu subiecte istorice ale artistului, amintim "Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul", "Bătălia de la Călugăreni" şi "Proclamarea Unirii".
 
Numele lui Theodor Aman a rămas în istoria artei româneşti datorită operelor semnate şi contribuţiei aduse la întemeierea primelor scoli de Arte Frumoase la Bucureşti şi la Iaşi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii