Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participare constanteana la Congresul national de istorie a presei

ro

23 Apr, 2010 04:14 1281 Marime text

afis_congres_istoria_presei.jpgO echipă de oameni de cultură din Constanţa participă, pe 23 şi 24 aprilie, la Congresul naţional de istorie a presei, organizat la Piteşti, de Universitatea „Constantin Brâncoveanu" şi Asociaţia Română de Istorie a Presei.

Tema celui de-al treilea congres este „Presa locală şi regională, în context european". La eveniment participă 120 de specialişti din România, Republica Moldova şi Germania, 68 dintre ei reprezentând 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee, unităţi arhivistice.

Lucrările se desfăşoară în cadrul secţiunilor: presă scrisă, audiovizual, teorie şi metodă în cercetarea istoriei presei, presa din diaspora, micromonografii de ziare-reviste, jurnalism cultural. Filiala Dobrogea a ARIP participă la Congres cu lucrări susţinute de universitarii: conf.univ.dr.Aurelia Lăpuşan, vicepreşedintă a ARIP şi secretar general de redacţie al Revistei de istorie a presei, conf.univ.dr. Stoica Lascu, lect.univ.dr. Maria Pariza, prep.drd.Cristina Lazăr, toţi de la Universitatea Ovidius, realizatoarea de programe la Radio Constanţa, dr.Steliana Bajdechi, dr.Costin Scurtu, directorul Muzeului militar, filiala Constanţa, dr.Virgil Coman, directorul Direcţiei judeţene Constanţa a Arhivelor Statului. Vor fi lansate mai multe lucrări, printre care unele semnate de constănţeni: Valori ale culturii de masă în Dobrogea, autori Aurelia Lăpuşan, Ştefan Lăpuşan, Editura Dobrogea, 2009, Steliana Duliu - Bajdechi, Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între 1944-1949, Editura Dobrogea, 2009. De asemenea, vor susţine comunicări Aurelia Lăpuşan (Prezenţe franceze în Dobrogea. Mărturii din presa începutului de secol XX) şi Virgil Coman (Sindicatul „Presa" din Constanţa al Ziariştilor, Publiciştilor şi Administratorilor de Ziare - repere arhivistice). Pe 24 aprilie vor fi lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor, precum şi Revista română de istorie a presei, numărul 7/2007, în noul format. Lucrările primului Congres Naţional de Istorie a Presei au avut loc la Universitatea „Vasile Goldiş" din Arad, al II-lea congres a fost găzduit de Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi, cel de-al IV-lea urmând a fi organizat, probabil, la Universitatea „Ovidius" din Constanţa în anul 2011, când instituţia tomitană îşi va aniversa semicentenarul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii