Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:50 14 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transgaz anunţ privind comercializarea capacităţii de transport a conductei Isaccea - Negru Vodă. Despre ce este vorba

ro

30 Dec, 2015 04:44 2279 Marime text
Ieri, pe portalul Bursa de valori București a fost postat anunțul prin care SNTGN Transgaz SA aduce la cunoştinta părților interesate că, din cauze obiective, legate de complexitatea problemelor apărute pe durata demersurilor efectuate în vederea încheierii acordurilor de interconectare cu operatorii de transport şi de sistem adiacenti, aceste acorduri nu au putut fi încheiate în timp util, astfel încât prevederile Ordinului preşedintelui ANRE nr. 159/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare a capacitătii şi de stabilire a tarifelor pe conducta de transport gaze naturale Isaccea - Negru Vodă 11 nu pot fi aplicate începând cu data de 1 decembrie 2015.
 
Directorul general petru Ion Văduva, care semează anunțul, spune că SNTGN Transgaz SA depune, în continuare toate eforturile pentru încheierea acordurilor menţionate anterior astfel încât capacitatea conductei Isaccea III - Negru Vodă II să poată fi comercializată prin licitație începând cu anul gazier 2016 - 2017 conform calendarului CAM NC.
Se mai face precizarea că pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 capacitatea de transport aferentă conductei Isaccea III - Negru Vodă II a fost rezervată prin prelungirea, în aceleaşi condiţii, a contractului de transport al gazelor naturale actual.

Despre ce este vorba
La începutul anului Comunitatea Energiei a cerut Transgaz să explice motivele pentru care nu respectă reglementările UE legate de publicarea datelor despre gazele transportate, instituţia europeană urmând să evalueze cazul alături de Comisia Europeană, potrivit focus-energetic.ro.
Astfel, conducta ce transportă gazele ruseşti de la Isaccea la Negru Vodă creează noi probleme pentru România. Practic, Transgaz se află între ciocan şi nicovală: pe de o parte se află legislaţia europeană, iar, de cealaltă parte – acordurile interguvernamentale semnate de România încă de pe vremea URSS. Respectând una, o încalcă pe cealalată, mai arăta publicația menționată.
Reprezentanţii Comunităţii Energiei au cerut Transgaz să explice motivele pentru nerespectarea cerinţelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene în legătură cu furnizarea transparentă a datelor privind tranzitul gazelor naturale din Rusia la punctele de intrare şi ieşire cu Ucraina şi Bulgaria, potrivit ICIS.
Gazoductul în discuţie este Trans-Balkan, care transportă gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, României, Bulgariei şi Turciei. În România, conductă intră pe la Isaccea şi iese pe la Negru Vodă.
 
Ce spune Ordinul 159
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE
Ordinul nr. 159/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare a capacităţii şi de stabilire a tarifelor pe conducta de transport gaze naturale Isaccea III-Negru Vodă II
În vigoare de la 01.12.2015
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
Art. 1.

Se aprobă Metodologia de alocare a capacităţii şi de stabilire a tarifelor pe conducta de transport gaze naturale Isaccea III-Negru Vodă II, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2.
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş şi utilizatorii de reţea vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3.
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 1 decembrie 2015.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Niculae Havrileţ
Bucureşti, 26 noiembrie 2015.
Nr. 159.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii