Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​60 de ani de operă la Constanța, sărbătoriți prin diplome de recunoștință și cântec (galerie foto)

ro

13 May, 2017 16:31 5758 Marime text
60 de ani, o viață cu bucurii, satisfacții și dezamăgiri, cu suișuri și coborâșuri... La această vârstă onorabilă a ajuns, anul acesta, Opera constănțeană, una dintre cele mai iubite instituții de cultură de la malul Mării Negre ale cărei spectacole au fost întotdeauna prilej de mare bucurie și înălțare spirituală, dar și antidot pentru zilele mohorâte ale miilor de constănțeni. Momentul „nașterii“ sale, prin decretul guvernamental emis în 1957, a fost marcat vineri, 12 mai, de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, printr-un eveniment mult prea modest pentru importanța celor 60 de ani (din cauza dificultăților financiare), în care diplomele de recunoștință au alternat cu intervențiile lirice ale soliștilor teatrului, acompaniați la pian. 

„Asupra mea cade o povară foarte grea, de a reprezenta teatrul la cea de-a 60-a de aniversare, pentru că cei mai frumoși ani au fost mult înaintea mea. (...) Eu am reprezentat tot ce a însemnat o luptă continuă și o încercare de a distruge cultura și frumusețea acestei meserii. Am reușit să existăm datorită acestor oameni care, ca și dvs., au călcat pe scenă, au slujit teatrul, și-au slujit meseria cu drag, au făcut spectacole...“, a spus soprana Daniela Vlădescu, cea care a preluat conducerea instituției constănțene în anul 2006, la doi ani după ce, în 2004, cele trei simboluri ale Constanței - Opera, Baletul „Oleg Danovski“ și Filarmonica „Marea Neagră“ - au fost desființate ca instituții de sine stătătoare și comasate sub titulatura care dăinuie și azi - Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“.
 
Daniela Vlădescu a evocat „mâna fermecată de fondatori care a crescut sămânța pentru spectacolul liric“: Nestor Gheorghiu, regizorul Ion Drugan, prim-dirijorul Constantin Daminescu, dirijorul Remus, maestra de balet Mireille Savopol, maestrul de cor Gheorghe Velea, scenografa Lola Pop, secretarul literar Oliviu Spaniol, regizorul tehnic Sever Cărpinișanu și regizorul de culise Gheorghe Stănescu.
 
Înainte de a-i premia pe cei care „au condus instituția și au condus spectacole“, Daniela Vlădescu a amintit de stagiunile estivale de succes ale Liricului constănțean, când turiștii ascultau pe litoral operă și operetă în limba germană.
 
„Îmi amintesc, de când eram mică, de minunatele stagiuni estivale pentru turiștii străini, în special, care ascultau toate spectacolele lui Strauss în aer liber. Era o atmosferă de devoțiune, deoarece această muzică fermecătoare îi aduna pe toți. Am sperat că ușor-ușor ne va aduna și pe noi. Tradiția însă s-a cam pierdut. Dorim să o readucem la viață. Încercăm, prin spectacole bune și frumoase, păstrând în același timp toate spectacole pe care le-am regăsit în repertoriul acestui teatru și care au fost adunate cu grijă și gândite de managerii acestui teatru în decursul mandatelor lor, spectacole cu titluri răsunătoare de operă și operetă“, a spus Daniela Vlădescu.
 
Prima serie de diplome aniversare a mers spre: Ana Maria MunteanuCristian MihăilescuGheorghe StanciuRăsvan CernatDoina VoivozeanuMireille SavopolCălin HanţiuElisabeth Pândichi-LuxMonica CherecheşGheorghe HaleţVasile BobeRadu CioreiAdrian StanacheLucian DimitriuRăsvana CernatEugenia Tărăşescu-JianuFănică Lupu-LieştiRodica Raicu-UretuSilvia ȚigmeanuNejla AliInga DășanuEduard StănușelGabriela OpreaAlla BivolDoina ȚimpăuRodica IftimePaul Lăcătuşu.
 
Apoi, după un alt moment muzical au fost premiați marii soliști ai Liricului constănțean: basul Sofronie Cadariu, mezzosoprana Bucura Iordăchescu, sopranele Iacobina VladAida AbagiefGabriela PopescuNiculina CârsteaMaria Dorobanțu, Lucreţia Covali, Romfilia RaduNicoleta ArdeleanMadeleine Pascu, Florenţa Marinescu și Luminiţa Popa, tenorii Vasile PascaliIlie GănțoiuFlorin Diaconescu și Anatol Covali, baritonii Victor AxinteConstantin JurăscuIonuţ Pascu şi Ion Ardelean, solistul-actor Radu Popescu, dirijoara de orchestră Mihaela Silvia Roşca. O diplomă i-a fost înmânată și celui mai longeviv spectator, Remus Alexandrescu.
  
Au fost premiați, nu se putea altfel, și soliștii care, prin intervențiile lor muzicale, prin interpretarea de arii și duete au dat consistență serii aniversare. Referindu-se la ei, directorul Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu a spus: „sunt soliști pentru care eu bag mâna în foc că vor face spectacole oricând: și ziua, și noaptea, și fără vacanțe, și în deplasări, și în turnee“. Diplome s-au acordat și pianistelor care i-au acompaniat: Silvia Țigmeanu, Natalia GribinicAndrada Ștefan. 

Gânduri pentru cei care au plecat prea repede  

Nu a fost uitat niciun compartiment: operă, cor, balet și orchestră, dar nici cei care nu se văd, dar au un rol esențial la succesul fiecărui spectacol: consultantul artistic Mircea Tegzeșiu și secretarul literar Maria Alexandrescu, personalul tehnic și administrativ, cei de la atelierele de producție, plasatoarele. Diplome au primit și prim-soliștii și sufleurul, dar și personalul de la birouri. Cei care alcătuiesc aceste compartimente, foști și actuali angajați, au fost premiați cu diplome de excelență „pentru activitatea depusă în această instituție și pentru aportul adus la promovarea culturii constănțene“. Un moment de reculegere a fost ținut în memoria celor care, în ultimii ani, s-au grăbit să părăseasca scena Liricului constănțean: Roxana BageacFlorin PetreDaniel SărăcescuCornel AgopCorina Iftene...
 
În programul serii lirice s-au regăsit momente muzicale, care au alternat cu acordarea diplomelor: aria Leonorei din „Trubadurul“, de Verdi (Elena Rotari), aria Silviei din opereta cu același nume a lui Kalman (Ionela Duma), aria lui Faust din lucrarea omonimă a lui Gounod (Doru Iftene), aria Dalilei din „Samson și Dalila“, de Saint-Saens (Lucia Mihalache), duetul Tosca-Mario și aria „Vissi d’arte“ din „Tosca“, de Puccini (Stela Sârbu - Răzvan Săraru), cavatina Luciei din „Lucia di Lammermoor“, de Donizetti (Smaranda Drăghici), aria Lizei din „Țara surâsului“, de Lehar (Mihaela Ionescu) și aria lui Fiesco din opera „Simon Boccanegra“, de Verdi, aria lui Rebato din „Bal mascat“ (bas-baritonul Laurențiu Severin), un duet „Porgy and Bess“, de Gerswin (Laura Eftimie și Marius Eftimie) și aria lui Calaf, „Nessun dorma“, din „Turandot“, de Puccini (Răzvan Săraru).

Daniela Vlădescu: „Mass-media poate să facă minuni, să ne adune laolaltă, să ne creeze dorința de a iubi frumosul, de a iubi cultura“ 

Deoarece a fost o seară a premiilor, a recunoștinței, a aprecierii și recunoașterii valorilor, gazda serii, Daniela Vlădescu, cea care a înmânat zeci de diplome a fost recompensată de cotidianul ZIUA de Constanţa, care i-a oferit o diplomă de excelență: „în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru implicare sa în promovarea artei lirice româneşti şi internaţionale, impunându-se ca un exponent de prim rang al şcolii româneşti de canto şi contribuind, pe această cale, la promovarea României şi a oraşului Constanţa în lume“.
 
„ZIUA de Constanța cinstește artiștii, marii artiști ai Constanței care au făcut istoria culturală a Dobrogei. Are cea mai longevivă rubrică, deja sunt 40 de episoade (n.r. - „Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea. Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei“) în care prezentăm viața, biografia marilor artiști“, a spus jurnalista Aurelia Lăpușan, care i-a înmânat diploma de excelență, un coș cu trandafiri roși, dar și o medalie aniversară a cotidianului ZIUA de Constanța, care a intrat în cel de-al 17-lea an al existenței sale.
 
„Mass-media poate să facă minuni, să ne adune laolaltă, să ne creeze dorința de a iubi frumosul, de a iubi cultura, de a fi mai buni și mai frumoși pe dinăuntru, de a fi mai elevați..“, a spus, în semn de mulțumire, Daniela Vlădescu.
 
Amintim că seria evenimentelor aniversare „60 de ani de existenţă a Operei constănţene“ a debutat joi, 11 mai, cu un moment special închinat sopranei Aida Abagief, gândit de cotidianul ZIUA de Constanța. Acesta a avut loc în prefața spectacolului aniversar „Liliacul“, de Johann Strauss-fiul, cu care Liricul constănțean și-a făcut debutul pe 24 martie 1958. În programul dedicat celor șase decenii de existență a Operei au fost incluse și baletul „Cenuşăreasa“, de Sergei Prokofiev şi Jules Massenet, în coregrafia lui Horaţiu Cherecheş - sâmbătă, 13 mai și opera „Lucia di Lammermoor“, de Donizetti - duminică, 14 mai.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Citește și:

La iniţiativa ZIUA de Constanţa Aida Abagief, din nou pe scenă, după 30 de ani - „Această zi n-am s-o uit niciodată“ (galerie foto)

Astăzi Teatrul „Oleg Danovski“ îi omagiază pe artiştii care au scris istoria Operei constănţene
  
UPDATE. Soprana Aida Abagief omagiată la Teatrul "Oleg Danovski" în prefaţa spectacolului "Liliacul" (galerie foto+video)
  
ZIUA de Constanța o celebrează pe soprana Aida Abagief și vă invită la zilele Operei tomitane (galerie foto)

ZIUA de Constanţa cinsteşte marii artişti. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“

Luna florilor, la Teatrul „Oleg Danovski“. O evocare... centenară, o aniversare şi abonamente la preţuri promoţionale (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii