Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Soprana Aida Abagief omagiată la Teatrul "Oleg Danovski" în prefaţa spectacolului "Liliacul" (galerie foto+video)

ro

11 May, 2017 18:14 5820 Marime text
În această seară de la ora 18.00, în prefaţa spectacolului de operetă „Liliacul“, de Johann Strauss, are loc o întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, una dintre marile artiste lirice ale ţării, care a strălucit pe scena constănţeană peste trei decenii.
 
Cu acest prilej, ZIUA de Constanţa organizează, în holul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, o expoziţie documentară cu fotografii, afişe şi caiete-program pe care artista le-a donat redacţiei.
Soprana Aida Abagief a oferit redacţiei noastre întregul album de fotografii şi afişe culese meticulos în trei decenii de viaţă scenică, în perioada anilor 1958-1986.
 
Întâlnirea cu soprana Aida Abagief prefaţează spectacolul de operetă „Liliacul“, de Johann Strauss, programat de la ora 19.00, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Rolul lui Frosch va fi interpretat de fostul partener de scenă al Aidei Abagief Florin Diaconescu, din Bucureşti. Alături de acesta, pe scenă vor urca alţi invitaţi din capitală - soprana Doina Scripcaru, baritonul Stefan Popov, basul Orest Pîslariu şi tenorul Daniel Madia, din Iaşi - tenorul Cosmin Marcovici, dar şi artişti lirici tomitani - soprana Laura Eftimie, mezzosopranele Lucia Mihalache şi Gabriela Dobre, Robert Safta. „Liliacul“ este spectacolul cu care Opera constănţeană, înfiinţată în toamna lui 1957, ca secţie a Teatrului de Stat, îşi începea existenţa. 

UPDATE: ora 19.25

"Astazi, Constanta isi recunoaste valorile, astazi Constanta se intoarce spre cultura", a spus si viceprimarul Costin Rasauteanu, care a felicitat initiativa redactiei Ziua de Constanta, inmanandu-i Aidei Abagief flori si o diploma de excelenta.


UPDATE: ora 19.05

Tenorul Florin Diaconescu a evocat anii de gloriei ai teatrelor constantene - Dramatic si Liric -, spunand: "in efervescenta muzicala, Aida Abagief era Perla Coroanei". 
Dupa celebra arie a Floriei Tosca, "Vissi d'arte", Aida Abagief a luat cuvantul spunand:  "Pentru mine, seara aceasta este cea mai fericita".

"Am ramas singura. Fara mama, fara tata, fara sot. Dar nu sunt singura, sunt cu dvs. Aceasta seara nu o voi uita niciodata", a mai spus indragita soprana care, pe 14 iunie, va implini 81 de ani.


UPDATE: ora 18.43 

Despre cariera pedagogica a Aidei Abagief, fondator a Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Ovidius, a vorbit soprana si profesoara de canto Nicoleta Ardelean. Aceasta a invitat-o pe scena pe decanul a Facultatii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hantiu, care i-a inmanat distinsei soprane o diploma de execelenta si medalia omagiala Ovidius.

UPDATE: ora 18.30

"Nu ne ajung cuvintele sa evocam ce a insemnat Aida Abagief pentru Constanta, pentru Romania, pentru noi toti", a spus jurnalista Aurelia Lapusan.


UPDATE: ora 18.25

Aida Abagief si-a facut aparitia pe scena in aplauzele publicului care s-a ridicat in picioare pentru a o onora. Alaturi de ea, pe scena se afla directorul Teatrului "Oleg Danovski", Daniela Vladescu, jurnalista Aurelia Lapusan, tenorul Florin Diaconescu si soprana Nicoleta Ardelean. In timp ce pe fundalul scenei se deruleaza imagini vechi din spectacolele Aidei Abagief, publicul se delecteaza cu o arie interpreta de indragita soprana. Este vorba despre o arie inregistrata in anul 1961 sub bagheta maestrului Constantin Daminescu.

Jurnalista Aurelia Lapusan isi exprima recunostinta pentru cotidianul ZIUA de Constanta care ii onoreaza pe artistii tomitani cu o activitate exceptionala.

UPDATE: ora 18.20

Aida Abagief si-a facut aparitia pe scena in aplauzele publicului care s-a ridicat in picioare pentru a o onora.

Citeşte şi: 

Patru seri de sărbătoare la Teatrul „Oleg Danovski“ - 60 de ani de existenţă a Operei constănţene

#citeşte ZIUA de Constanţa cinsteşte marii artişti. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii