Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Chilea, fosta directoare a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța, schimbă prefixul

ro

23 Oct, 2023 17:00 1497 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Pe 24 octombrie, Carmen Chilea împlinește 60 de ani
  • La un de la terminarea liceului, Carmen Chilea a devenit solista Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Vocea ei a răsunat pe scenă până în 1989
 
Făcându-se remarcată ca balerină, Carmen Chilea s-a născut pe 24 octombrie 1963, la Constanța.
 
În anul 1982, ea a absolvit Liceul de Coregrafie din București.
 
Peste ani, în 2006, ea a obținut și diploma de licență la UNATC, specializarea Artele spectacolului de Teatru – Coregrafie. De asemenea, în 2008 Carmen Chilea își lua masteratul în Arta Spectacolului Coregrafic la UNATC.
 
La un de la terminarea liceului, Carmen Chilea a devenit solista Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Vocea ei a răsunat pe scenă până în 1989.
 
Ea a jucat în spectacolele: „Lacul lebedelor”, „Carmen”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Bayadera”, „Cenușăreasa”, „La piață”.
 
Din 1990 a activat ca profesor titular de coregrafie, iar apoi ca șef de catedră la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.
 
La aceeași instituție de învățământ, Carmen Chilea a fost director adjunct între 2013 – 2017, iar din 2018 și până în 2022 a ocupat funcția de director.
 
Ea s-a implicat în numeroase proiecte educaționale, atât la nivel local, cât și național. A fost mentor pentru mulți elevi olimpici naționali, la specialitatea coregrafie.
 
Pentru activitatea și realizările profesionale, Carmen Chilea a fost recompensată cu diplome și distincții, precum Diplomă de Excelență pentru rezultate la Concursuri Internaționale, 2011, C.N.A., „Regina Maria” sau Diplomă de Ecelență pentru palmaresul realizat în domeniul educației și poziția de excelență deosebită în galeria de olimpici ai școlii românești, oferită de Guvernul României, 2008.
 
Toate cronicile de artă i-au fost favorabile, cu notații de excepție privind tehnica dansului și expresivitatea.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, Vol. IV
 
Citește și:
Balerina Aliss Tarcea, în prag de aniversare. Aproape două decenii de carieră la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii