Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA de Constanța o celebrează pe soprana Aida Abagief și vă invită la zilele Operei tomitane (galerie foto)

ro

09 May, 2017 00:00 4795 Marime text


În toamna anului 1957, la Constanța se înființa prin decret guvernamental Teatrul Liric, ca secție a Teatrului de Stat, iar câteva luni mai târziu, pe 24 martie, avea loc premiera inaugurală cu spectacolul de operetă „Liliacul“, de Johann Strauss. Pentru a marca acest moment important din viața urbei tomitane, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, instituție care duce mai departe tradiția Liricului constănțean, organizează, timp de patru seri, o suită de evenimente sub genericul „60 de ani ai Operei constănțene“.
 
Seria evenimentelor aniversare, gândite și oferite de Teatrul „Oleg Danovski“, va fi prefațată, joi, 11 mai, de la ora 18.00, de un moment special, prin care cotidianul ZIUA de Constanța dorește să o celebreze pe una dintre marile artiste care au scris istorie la Constanța, soprana Aida Abagief, ajunsă la o vârstă senorială.
 
Evenimentul constă într-o expoziție documentară cu fotografii, afișe și caiete-program, pe care soprana le-a donat cu generozitate cotidianului ZIUA de Constanța, și evocări pe scena tomitană, în prezența distinsei Aida Abagief și a invitaților săi. Expoziția, care va putea fi admirată în foaierul Teatrului „Oleg Danovski“, este parte componentă din amplul fond documentar online „Dobrogea de ieri și de astăzi“, pe care publicația noastră îl va dărui în curând cititorilor săi, alături de alte fotografii de presă, ilustrate, cărți vechi despre Dobrogea, facsimile, hărți, manuscrise, afișe.
 
După emoționante aduceri aminte, cortina se va ridica, de la ora 19.00, și publicul din sala Teatrului „Oleg Danovski“ va retrăi emoțiile... începutului, urmărind spectacolul de operetă „Liliacul“, de Johann Strauss. Rolul lui Frosch va fi interpretat de fostul partener de scenă al Aidei Abagief, Florin Diaconescu, același tenor despre care soprana Daniela Vlădescu, care în prezent conduce destinele Teatrului „Oleg Danovski“, spune că este cel mai bun Gabriel Eisenstein pe care l-a văzut și auzit vreodată. Distribuția faimoasei opere straussiene va fi completată, sub bagheta maestrului Radu Ciorei, de invitați din capitală - soprana Doina Scripcaru, baritonul Stefan Popov, basul Orest Pîslariu și tenorul Daniel Madia, din Iași - tenorul Cosmin Marcovici și de artiști lirici tomitani: soprana Laura Eftimie, mezzosopranele Lucia Mihalache și Gabriela DobreRobert Safta.

O viață în slujba cântului și a formării tinerelor talente

În cifre, cariera Aidei Abagief înseamnă 27 de ani de activitate scenică, incluzând 2.263 de spectacole de operă, operetă și concerte, sute de cronici în publicații diverse, plus 14 ani de activitate didactică. Cifrele nu redau însă mistuitoarea sa dragoste pentru muzică, orele de repetiții, de emoții.
 
Ca prim-solistă, Aida Abagief a cântat în compania unor mari nume ale scenei lirice, precum: Petre Ștefănescu Goangă, Ion Dacian, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess. Pe scenele internaționale, a avut parteneri precum: Peter Glosopp, Nicola Martinucci, Pedro Lavirgen, Vladislav Piavko, Irina Arhipova.
 
Maestrul Constantin Daminescu i-a vegheat primii ani ai carierei, deschizându-i seria unor viitoare colaborări cu maeștri ai baghetei cum ar fi: Brediceanu, Trăilescu, Bobescu, Polidori, Annovazzi, Colosis, Perotte, Bernardi. Soprana Arta Florescu, constănțeancă la origini, i-a fost profesoară de canto la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“. După terminarea studiilor superioare, frumoasa născută într-o zi de vară, pe 14 iunie, la Comarnic, Prahova, debuta pe scena Teatrului Liric Constanța. Avea 24 de ani și un farmec de neegalat. Venise la Constanța pe 10 ianuarie 1960. David Ohanesian i-o prezentase directorului și dirijorului Constantin Daminescu. Pe 16 februarie 1960, debuta în rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini, pe care-l știa din facultate, deoarece, după cum a mărturisit într-un interviu anterior acordat cotidianului ZIUA de Constanța, venise de la Conservator cu „patru opere întregi, învățate, cântate“.
 
Odată cu debutul ei, o filă de istorie se scria la Opera constănțeană până în anul pensionării sale, 1987, „întreruptă“ doar cinci ani, între anii 1964 și 1969, prin plecarea sa la Opera Română București, Ansamblul Armatei și Teatrul Muzical Galați.
 
Aida Abagief înseamnă enorm nu doar pentru Opera constănțeană, care anul acesta se află la cea de-a 60-a aniversare, ci și pentru școala de canto constănțeană. Se numără printre membrii fondatori ai Facultății de Arte a Universității „Ovidius“, alături de regretatul pianist Daniel Sărăcescu și de Carmen Cristescu, unde a și predat, din 1998 până în 2004, după ce inițial fusese profesoară de canto la Liceul de Arte din Constanța (1990-1998). Din 1995 era cea mai cunoscută și mai invidiată profesoară de canto din România, datorită rezultatelor remarcabile pe care elevii săi le obțineau la olimpiadele școlare de specialitate. Printre artiștii de azi ai scenei lirice autohtone cărora Aida Abagief le-a șlefuit vocile se numără: sopranele Madeleine PascuDiana Piticaș și Mădălina (Diaconescu) Sandu, mezzosopranele Lucia Mihalache și Sonia Hazarian, tenorul Doru Iftene.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

ZIUA de Constanța cinstește marii artiști. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“

ZIUA de Constanța cinstește marii artiști. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii actori ai Constanței (ll) - galerie foto

„Am iubit fiecare rol!“ Interviu exclusiv cu soprana Aida Abagief. Amintiri nespuse din anii de glorie ai artistei (video)

ZIUA de Constanța cinstește marii artiști. Soprana Aida Abagief împlinește 80 de ani A strălucit pe scena Constanței, a promovat cultura României în lume. A lăsat un model studenților săi (galerie foto)

Redactorii cotidianului ZIUA de Constanța au deschis primii ușa pentru a-i ura „La mulți ani!“ sopranei Aida Abagief

ZIUA de Constanța o omagiază pe soprana Aida Abagief, la împlinirea a 80 de ani

Mesajul unei mari artiste lirice a Constanței, Aida Abagief, către tenorul Vasile Moldoveanu (galerie foto)

 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari