Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luna florilor, la Teatrul „Oleg Danovski“. O evocare... centenară, o aniversare şi abonamente la preţuri promoţionale (document)

ro

01 May, 2017 00:00 7014 Marime text
Luna florilor aduce la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ un... buchet de evenimente speciale, pentru toate gusturile şi toate vârstele. Pentru 12 dintre cele 15 spectacole ale lunii, există patru tipuri de abonamente, inclusiv pentru studenţi şi pensionari, cu preţuri cuprinse între 70 şi 125 de lei, reunite sub genericul „Pachetele florilor de mai“.
 
Cele trei evenimente care nu se regăsesc în preţul abonamentelor sunt: un concert simfonic cedat şi un spectacol special, „L’heure d’or de Paris“, prezentat în deplasare, la Centrul Cultural „Ion Manu“ din Otopeni, ambele programate pe 19 mai, şi spectacolul pentru copii „Căsuţa poveştilor“, care se va... deschide pentru prichindei, în cea de-a 25-a zi a lunii Florar, de la ora 11.00.

100 de ani de la naşterea maestrului Oleg Danovski  

Seria evenimentelor speciale se va deschide sâmbătă, 6 mai, de la ora 19.00, cu o gală de balet dedicată celor 100 de ani care s-au împlinit de la naşterea maestrului Oleg Danovski. Îi vor aduce un omagiu în paşi de dans doi prim-solişti din Bucureşti: Ovidiu Matei Iancu şi Cristina Dijmaru, alături de Irina Ganea MihaiuAdrian MihaiuNozomi MiuraAyaka KishiMayu TakahashiDaia KashiwabaJin MizutaniShigeyuki KondoMizuki KubotaAmalia MîndruţiuGabrielle de FazioRyan BrownDeborah RosnerFrancesco de Benedictis şi Steward Douglas.

Trăiri intense cu Floria Tosca  

Pe 7 mai, iubitorii operei se vor întâlni cu Floria Tosca, frumoasa cântăreaţă cu destin tragic din faimoasa operă a lui Puccini. În rolul titular va evolua soprana Anda Pop, din Braşov, pictorul Mario Cavaradossi va fi întruchipat de tenorul Răzvan Săraru, iar venalul Scarpia va împrumuta vocea baritonului bucureştean Stefan Popov. Sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu vor mai evolua: Constantin Acsinte, Laurenţiu SeverinDoru IfteneIulian Bratu şi Mihaela Ionescu.

Seară camerală  

Pe 10 mai, tot de la ora 19.00, iubitorii muzicii sunt invitaţi la o seară camerală cu lucrări de Carl Maria von Weber, Johannes Brahms şi Francis Poulenc, ai cărei solişti vor fi Bogdan Manciu şi Andrada Ştefan. 

Patru seri aniversare, un weekend prelungit şi 60 de ani de existenţă a Teatrului „Oleg Danovski“

Timp de patru zile, începând de joi, 11 mai, până duminică, 14 mai, instituţia de cultură de la Marea Neagră va organiza şi găzdui o serie de evenimente, sub genericul „60 de ani de existenţă a Teatrului „Oleg Danovski“, deoarece se împlinesc şase decenii de la înfiinţarea prin decret guvernamental a Operei constănţene.
 
Joi, de la ora 19.00, iubitorii operetei vor petrece o seară de vis în compania „Liliacului“, de Johann Strauss, sub bagheta maestrului Radu Ciorei, avându-i în distribuţie pe Doina Scripcaru, din Bucureşti, Cosmin Marcovici, din Iaşi, Stefan Popov, Florin Diaconescu, Orest Pâslariu şi Daniel Madia, din Bucureşti, Laura EftimieLucia MihalacheGabriela Dobre şi Robert Safta.
 
Vineri, 12 mai, de la ora 17.00, Teatrul „Oleg Danovski“ îşi va celebra artiştii, la cea de-a 60-a aniversare a Operei constănţene. Soliștii serii vor fi: Elena Rotari, Stela Sîrbu, Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Lucia Mihalache, Mihaela Ionescu, Ionela Duma, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Marius Eftimie și Laurențiu Severin, alături de care se vor afla pianistele Silvia Țigmeanu, Natalia Gribinic și Andrada Ștefan.
 
Spectacolele aniversare continuă sâmbătă, în cea de-a 13-a zi a lui Florar cu un spectacol în paşi de dans: „Cenuşăreasa“, pe muzica lui Sergei Prokofiev şi Jules Massenet, în coregrafia lui Horaţiu Cherecheş. Frumoasa poveste, dedicată şi celor mari, dar şi celor mici, îi va aduce în prim-plan pe îndrăgiţii artişti Amalia Mindruţiu, Adrian Mihaiu, Mayu Takahashi, Laima Costa, Ayaka Kishi, Mihai Pâslaru, Steward Douglas, Jin Mizutani, Shigheyuki Kondo, Francesco de Benedictis.
 
Seria evenimentelor dedicate celor 60 de ani de existenţă a Teatrului „Oleg Danovski“ se va încheia pe 14 mai, tot de la ora 19.00, cu opera „Lucia di Lammermoor“, de Gaetano Donizetti, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu, cu Smaranda Drăghici, Doru Iftene, Vasile Chişiu, din Bucureşti, Mihai Irimia, din Braşov, Constantin Acsinte, Gabriela Dobre şi Mădălin Băldău, în distribuţie.

Cvartetul „Ovidius“, în recital  

Pe 17 mai, cvartetul „Ovidius“, adică Gabriel Marin - flaut, Rodica Nurla - vioară, Adeline Penescu - violă şi Carmen Tegzeşiu - violoncel, vor cânta în foaierul Teatrului „Oleg Danovski“.

Simfonie... acasă şi poem vocal-coregrafic la Otopeni 

Pe 19 mai, de la ora 20.00, un concert simfonic, cedat, cu uşile închise pentru publicul larg, se va desfăşura în sala Teatrului „Oleg Danovski“ sub bagheta dirijorului Silvano Mangiapello, din Italia, avându-l ca solist pe clarinetistul Gheorghe Duma. În program: uvertura „Coţofana hoaţă“, de Rossini, Concertul pentru clarinet şi orchestră în La major, de Mozart şi Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95 „Din lumea nouă“, de Dvorak.
 
Tot pe 19 mai, la Centrul Cultural „Ion Manu“ din Otopeni, artiştii de la Marea Neagră şi invitaţii lor vor prezenta poemul vocal-coregrafic „L'heure d'or de Paris“, în coregrafia lui Horaţiu Cherecheş. Fermecătoarele cântece franţuzeşti, interpretate de Alina MavrodinDaniela Vlădescu şi Marius Eftimie vor alterna şi se vor completa perfect cu paşii de dans ai balerinilor: Ryan Brown, Adrian Mihaiu, Irina Ganea Mihaiu, Amalia Mîndruţiu, Shigeyuki Kondo, Nozomi Miura, Kanoko Suzuki, Laima Costa, Mizuki Kubota, Mihai Pâslaru, Bogdan BîrsănescuCodruţa Bălan, Jem Trim şi Francesco di Benedictis.

Vioara şi pianul, în recital 

Pe 24 mai, iubitorii muzicii camerale sunt aşteptaţi în foaierul Teatrului „Oleg Danovski“ pentru a-i asculta pe violonistul Sebastian Tegzeşiu şi pe pianista Andrada Ștefan.

„Căsuţa poveştilor“ se deschide la ora 11.00 

Pe 25 mai, de la ora 11.00, prichindeii sunt invitaţi în sala teatrului pentru a descoperi „Căsuţa poveştilor“, un spectacol gândit special pentru ei de mezzosprana Gabriela Dobre. Cu acest prilej, picii se vor întâlni cu personaje de poveste, precum: Albă ca Zăpada, ursul Baloo şi Cruella de Vil. Se vor transforma în îndrăgite personaje de poveste: Maria CernatDaiana GavrilescuSilvia SimionescuRaluca Dărăban, Gabriela Dobre, Silviu Vizan, Adrian ParleaCristian Parmac, Laurenţiu Severin, Alexandru Simionescu şi Adrian Bădilă.

Weekend shakespearian cu Otello şi doi îndrăgostiţi din Verona  

Pe 27 mai, de la ora 19.00, iubitorii operei vor urmări drama verdiană „Otello“, sub bagheta dirijorului nipon Koichi Inoue. În distribuţie se vor regăsi invitaţi speciali, precum: Akiko Hayakawa, din Japonia, Mauro Pagano, din Italia, Ștefan Ignat, din Bucureşti, şi Mihai Irimia, din Braşov, alături de artişti lirici tomitani: Doru Iftene, Constantin Acsinte, Laurenţiu Severin, Lucia Mihalache şi Marius Eftimie.
 
Seara de 28 mai îi este rezervată unui alt spectacol inspirat de o faimoasă piesă a lui Shakespeare: „Romeo şi Julieta“. Povestea îndrăgostiţilor din Verona va fi transpusă în paşi de dans, începând cu ora 19.00, de către: Adrian Mihaiiu, Irina Ganea Mihaiu, Horatiu Chereches, Jin Mizutani, Keito Shineomura, Shigeyuki Kondo şi Bogdan Bârsănescu.

Final de mai, în acorduri de vioară  

La Teatrul „Oleg Danovski“, luna florilor se va încheia cu un recital de vioară, susţinut de Mitică Feraru, acompaniat de pianista Andrada Ștefan. În repertoriul serii de 31 mai se vor afla lucrări din creaţia compozitorilor: Johannes Brahms şi Cesar Frank.
 
Cei interesaţi să-şi achiziţioneze unul dintre cele patru abonamente pot accesa secţiunea „Documente“, pentru mai multe detalii.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

100 de ani de la naşterea „Sfinxului Slav” Gală Extraordinară de Balet în memoria maestrului Oleg Danovski (galerie foto)

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa „Suntem ai Constanţei, facem spectacole pentru constănţeni. Trebuie să fim ajutaţi de constănţeni“ (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii