Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Euribor si riscul valutar - inamici pentru cei care au credite in euro si franci elvetieni

ro

17 Jun, 2011 00:00 2280 Marime text
banca.jpg Riscul valutar care se face tot mai simtit in ultima vreme, atat la creditele in euro, cat si la cele in franci elvetieni, pune mari probleme debitorilor care au imprumuturi in aceste monede. Ratele se "umfla" si mai mult pentru cei care au credite cu dobanda variabila.

De la inceputul anului, Euribor la trei luni a crescut cu peste 40%, de la 1,001%, cat era in 3 ianuarie, pana la 1,477%, in data de 14 iunie. Acelasi lucru se poate spune si despre Euribor la 6 luni, care a avansat de la 1,224%, in data de 3 ianuarie, pana la 1,739%, cat era pe 13 iunie, potrivit site-ului Euribor-rates.eu.

Daca vorbim despre ratele in euro, bucuria celor care au imprumuturi in moneda europeana nu a durat decat cateva luni. La inceputul anului, cursul valutar arata un euro care putea fi cumparat cu mai bine de 4,25 lei, de acolo incepand sa scada, pana la aproape de 4,07 lei, in luna aprilie. De la finele lunii aprilie si pana in prezent euro a castigat in fata leului 10 bani, adica o crestere de 2,5% intr-o luna jumatate.

Vestile proaste nu se opresc aici. Avand in vedere ca Euribor ar putea creste si mai mult, presedintele BCE, Jean Claude Trichet, anuntand ca, in aceasta vara (iulie, mai precis), va mai "umbla" la dobanda cheie. In momenul de fata, daca ne uitam la o rata de 200 de euro, valoarea acesteia a crescat fata de lunile trecute cu circa 10 euro, din cauza deprecierii leului, dar si a cresterii Euribor.

Francul Elvetian

Potrivit informatiilor facute publice de BNR, francul elvetian avea o rata de schimb de 3,42 lei, la inceputul anului, dupa care a ajuns, spre bucuria celor care au credite in aceasta moneda exotica la 3,12 lei. Miercuri, francul elvetian putea fi cumparat cu peste 3,43 lei, adica a inregistrat o crestere de mai bine de 7% in doar doua luni.

Daca in luna aprilie, la inceput, o rata de 500 de franci elvetieni atingea o cota de 1.560 de lei, miercuri, aceeasi plata lunara catre banca valora 1.715 lei, cu 155 lei mai mult.

Ce spun statisticile

Pana la finele lunii aprilie, bancile din Romania acordasera credite in euro de peste 50 de miliarde de lei, potrivit statisticilor publicate, recent, de BNR. In alte valute, cuantumul imprumuturilor acordate populatiei se ridica la 12,768 miliarde lei.

Din creditele acordate in euro, mai bine de 26 de miliarde lei fusesera imprumutate pe segmentul creditelor de consum, in timp ce doar aproximativ 23 de miliarde de lei au apucat destinatia locuintelor. Restul banilor din cei 50 de miliarde au fost dati sub credite in alte scopuri decat cele mentionate mai sus.

Din cele 12,768 miliarde de lei, credite de consum au fost aproape 75%, adica aproape 9 miliarde de lei, se mai arata in statisticile bancii centrale. 3,77 miliarde de lei au fost creditati pentru cumpararea de locuinte (majoritatea acestei sume face subiectul creditelor in franci elvetieni).

Restantele mai mari de 30 de zile pe care datornicii le au la banci totalizeaza 6,23 miliade lei, din care in euro sunt aproape 2,3 miliarde de lei.

Sursa: www.ziare.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii