Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dilema primarilor care au primit de la Guvern nota de plată pentru alegerile locale „Au sărăcit ei şi ne-am îmbogăţit noi?"

ro

31 Aug, 2012 01:00 1951 Marime text
primarii-guvernulromaniei.jpgPrimarii din judeţ nu au primit cu zâmbetul pe buze cele două note de plată trimise de Guvernul Ponta pentru decontarea banilor primiţi cu împrumut de la Executiv şi cheltuiţi la alegerile locale din 10 iunie cu personalul din secţiile de votare şi cu materialele consumabile.

Conform Ordonanţei de Urgenţă numărul 3/2012 primarii sunt obligaţi să suporte plata salariilor membrilor din secţiile de votare şi din birourile electorale, dar şi cheltuielile cu materialele consumabile, cu tipărirea şi cu transportul buletinelor de vot. Pentru plata acestor obligaţii, autorităţile locale au primit bani cu împrumut de la Guvern, fonduri pe care acum Ponta le cere primăriilor să le returneze.

Administraţiile locale înglodate în datorii nu înţeleg pe de o parte de ce le revine lor efectuarea acestor plăţi, iar pe de altă parte susţin ca au trebuit să taie de la investiţii sau de la alte capitole bugetare ca să acopere achitarea lor. Sunt, de asemenea, şi primării care la această dată nu au bani de salarii darămite pentru decontarea cheltuielilor cu alegerilor locale. primarii-TudorNadrag003.jpg

În cazul oraşelor plata cheltuielilor cu alegerile locale s-a dovedit a fi o corvoadă. Tudorel Nădrag susţine că a plătit deja 80.000 lei şi că mai are de achitat 6.000 lei pentru a acoperi banii primiţi cu împrumut de la Guvern pentru organizarea alegerilor locale. „Pentru noi a reprezentat un efort bugetar extraordinar. Cei 80.000 lei i-am plătit pentru a deconta salariile oamenilor din biroul electoral şi secţiile de votare. Cu aceşti bani puteam prea bine să asfaltăm o stradă sau să realizăm o altă investiţie importantă pentru oraş", a mărturisit Nădrag. Şeful autorităţii locale a precizat că dă totuşi o bilă albă Guvernului Ponta pentru că a decis la rectificarea bugetară de zilele trecute să trimită către primări bani pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Tudorel Nădrag a explicat că în ultimele cinci lui Primăria Hârşova a fost nevoită să achite salariile celor 50 de însoţitori ai persoanelor cu handicap de pe raza oraşului, iar pentru aceasta a tăiat din fondul pentru salariile personalului din primărie. „Sper că se va reglementa situaţia cu însoţitorii, aşa cum a anunţat premierul, pentru a ne recupera banii necesari achitării salariilor personalului din primărie până la sfârşitul anului", a afirmat Nădrag. Primarul de la Hârşova a menţionat că situaţia financiară a primăriei este precară la această dată. „Avem lunar de plată o rată de 7.000 lei lăsată din 2007 de vechea administraţie. Pe lângă eforul extraordinar de a plăti acest credit, de a asigura supravieţuirea unei comunităţi sărace, de a plăti salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap, am mai avut de achitat aproape 100.000 lei pentru organizarea alegerilor locale", a menţionat primarul. Acesta a declarat că cea de-a doua notă de plată primită de la Guvern zilele trecute este un desert comparativ cu prima notă de plată emisă în vară. „Cea de-a doua notă de plată cu consumabilele este egală cu zero, este desertul. Greul, în cuantum de 80.000 lei aferent salariilor oamenilor din secţiile de votare şi biroul electoral, l-am plătit în vară", a afirmat Tudorel Nădrag.

14.016 lei a achitat Primăria Oltina numai pe consumabile

primari-GheorgheChirciu.jpgNici la Oltina vestea decontării cheltuielilor cu alegerile locale nu a fost bine primită. Primarul Gheorghe Chirciu a afirmat că a avut de decontat cheltuieli de aproximativ 3.400 lei. Pe sărăcia aceasta, cu banii respectivi puteau fi plătite o parte din salariile personalului din primărie, susţine şeful autorităţii locale. „Au sărăcit ei şi ne-am îmbogăţit noi?", se întreabă retoric primarul cu privire la decizia Guvernului Ponta de a solicita primăriilor să suporte cheltuielile cu alegerile locale. Şeful autorităţii locale a precizat că la capitolul consumabile, pentru care a achitat 14.016 lei, erau trecute pe factură de către Guvern următoarele: transport hârtie, ştampile control, ştampile vot, timbre autocolante, fişiere, tuş, saci, pixuri, lipici, sfoară, sacoşe, tipărire buletine vot, hârtie, tipărire buletine vot primar.

„Nu pot plăti cheltuielile de la alegerile locale"

primarii-CimpoiasuConstantin.jpgPrimarul Constantin Cimpoiaşu de la Gârliciu a declarat că nu a primit niciun document prin care să i se solicite decontarea cheltuielilor de la alegerile locale. Constantin Cimpoiaşu a menţionat că dacă va primi o astfel de înştiinţare de plată nu o va putea onora. „Nu pot plăti cheltuielile de la alegerile locale pentru că nu am bani", s-a plâns şeful autorităţii locale. Primarul a mărturisit că de trei luni de zile nu a reuşit să achite plata salariilor celor 16 angajaţi din Primărie şi nici utilităţile, aşa că nici vorbă să poată onora cheltuielile de la alegerile locale. Constantin Cimpoiaşu speră că rezolvarea va veni tot de la Guvern, prin Consiliul Judeţean. „Prim-ministrul Victor Ponta a supus zilele trecute că banii de la rectificarea bugetară sunt pentru arierate, aşa că Primăria Gârliciu se numără printre autorităţile îndreptăţite să primească luna viitoare bani de la Guvern", a explicat primarul de la Gârliciu.

„Guvernul nu ne întreabă dacă avem bani pentru alegeri"

Primarul din Albeşti, Gheorghe Moldovan susţine că a plătit banii ce i-au fost solicitaţi de Guvern pentru alegeri însă a declarat că nu i se pare corect ca primăriile să suporte cheltuielile atunci când vine vorba de organizarea alegerilor locale, alegerilor prezidenţiale şi referendum. „Este una că trebuie să suportăm noi cheltuielile de la alegerile locale, deşi nici cu aceasta nu pot să fiu întru totul de acord, dar să suportăm şi cheltuielile de la referendum, alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare este mult prea mult. La referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu am primit bani doar pentru salariile oamenilor din secţiile de votare. Nu ne-a decontat nimeni cele patru-cinci drumuri efectuate la Constanţa şi nici banii cheltuiţi în mod suplimentar pentru masa oamenilor din secţiile de votare", a declarat Gheorghe Moldovan. Primarul de la Albeşti este consternat de faptul că nimeni de la Guvern nu-i întreabă pe şefii de autoritate locală dacă sunt de acord sau nu cu un act normativ, precum cel care le solicită să deconteze cheltuielile de la alegerilor locale, dar cu toate acestea conducătorii aceluiaşi Guvern le cer să aducă un scor bun la alegeri. „Guvernul nu ne întreabă dacă suntem de acord sau nu cu ceea ce ni se pregăteşte pe linie de acte normative, ne întreabă doar dacă facem pragul electoral la alegeri şi dacă aducem oameni la urne...", a punctat Moldovan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii