Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Euromaterna, o nastere cu un grad extrem de prematuritate a fost stabilizata

ro

15 Apr, 2010 03:10 6158 Marime text
cap_9.jpgUn prematur, născut la doar 27 de săptămâni de sarcină, a fost cu succes stabilizat prin administrarea unei substanţe numite surfactant, în cadrul clinicii Euromaterna din Constanţa.

Potrivit dex-ului medical, surfactantul este o substanţă menită în principal să combată probleme de insuficienţă respiratorie ale micuţului sosit pe lume cu 13 săptămâni mai devreme. „La vârsta gestaţională de 27 de săptămâni, fătul nu avea organele interne suficient dezvoltate, iar plămânii nu îl ajutau să respire. Surfactantul ce i-a fost administrat, un medicament ce nu a mai fost folosit până acum în niciuna dintre unităţile medicale ale judeţului Constanţa, a fost elementul ce a salvat viaţa acestui mic om, redând speranţa în sufletul mamei ce nu se aştepta atât de repede la întâlnirea cu acesta", explică Doria Pricop, coordonator marketing Euromaterna.

O naştere cu un asemenea grad de prematuritate, a însemnat o intervenţie contracronometru pentru echipa medicală Euromaterna, formată din medicii neonatologi ai spitalului, medicii obstetricieni, medicii specialişti anestezişti şi asistentele medicale ale secţiei de neonatologie. Nou-născutul avea nevoie de ajutor, a fost intubat şi i s-a administrat surfactantul, ce avea să contribuie la maturizarea sa pulmonară. „A reprezentat o operaţie dificilă, cu mult stres şi emoţii, dar competenţa şi experienţa medicilor din Euromaterna şi-a spus cuvântul, contribuind la salvarea acestei mici vieţi", a ţinut să precizeze Doria Pricop.

Departamentul de neonatologie funcţionează permanent

În Euromaterna, spitalul de obstetrică-ginecologie din Constanţa, şansele unui copil născut prematur cresc considerabil, această unitate fiind proiectată şi complet dotată cu toată aparatura performantă necesară unor astfel de naşteri şi monitorizării ulterioare a nou-născuţilor veniţi pe lume înainte de termen. Coordonatorul marketing Euromaterna precizează că, încă din primele ore de viaţă, nou-născutul prematur se confruntă cu o serie de riscuri şi probleme respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale şi neurologice. Pentru reducerea tuturor acestor riscuri, departamentul de neonatologie funcţionează permanent, sub stricta observaţie a medicilor neonatologi specialişti ai spitalului, iar investiţiile considerabile în această secţie oferă un plus de siguranţă vieţii unor astfel de micuţi.

Experienţa profesională îşi spune cuvântul

În aproximativ un an de la deschiderea clinicii din Constanţa, s-au născut 39 de prematuri. Dintre aceştia, 22 au avut un grad de prematuritate mai mic, cântărind între 2000 şi 2500 grame, 17 dintre aceştia au avut o greutate sub 2000 de grame, şi au existat patru cazuri cu prematuritate de gradul IV, copii născuţi sub 1000 g. Dovada că, în spitalul privat Euromaterna, corelarea performanţei aparaturii medicale cu devotamentul şi profesionalismul cadrelor medicale este una optimă, este concretizată de faptul că toţi micuţii născuţi sub 1000 g, ce manifestau cel mai avansat grad de prematuritate, au supravieţuit. Dacă aceşti copii s-ar fi născut în alte condiţii, şansele lor la viaţă ar fi fost mult mai mici, dată fiind lipsa unei aparaturi medicale şi a unui personal medical calificat pentru a acoperi şi a preveni întregul spectru de riscuri la care este supus un prematur.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un admirator 16 Apr, 2010 21:41 bun articol...bun jurnalist...felicitari!
  • Dragos 15 Apr, 2010 20:24 Niste specialisti intr-adevar.Cand ti se naste un copil si totul este perfect atunci iti dai seama cine sunt adevaratii profesionisti , iar noi am avut parte de un specialist in persoana dr.Stanca si conditii excelente.
  • MERI 15 Apr, 2010 19:04 In SCJU nu sunt aceeasi specialisti?? Ca doar de acolo vin!De ce in spital nu se pune niciun pret pe viata mamei si al nou-nascutului si aici unde dai 1500 euro personalul este"devotat si calificat"??
  • altu 15 Apr, 2010 08:37 hai cu reclamaaa la euromaternaaaaa
  • samy 15 Apr, 2010 00:37 dr mohamed zaher e cel mai bun medic din cati exista in c-ta.in ciuda faptului ca nu e roman poate da lectii la toti romanii.in primul rand caracterul unui om spune totul despre cineva.e un om cu suflet,bun simt,si f mult profesionalism...