Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au fost doar patru în toată ţara SC Rompetrol Petrochemicals SRL a început demolarea Instalaţiei Dimetiltereftalat

ro

04 Jul, 2013 00:00 3836 Marime text
Ieri a avut loc dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Demolare la Cota zero a Instalaţiei Dimetiltereftalat”. La dezbatere au participat reprezentaţii companiei Rompetrol Petrochemicals SRL: Fănel Amarandei (manager proiect), Felicia Andrei şi Dana Tudorache, evaluatorul de mediu Iprochim SA Bucureşti şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Instalaţia Dimetiltereftalat a fost terminată în anul 1985, fiind oprită în anul 1996.
 
Dimetiltereftalatul se folosea la fabricarea firelor sintetice. În România, au existat patru instalaţii de acest fel. Dintre toate, a rămas doar cea de la Năvodari. La momentul opririi definitive, în unele părţi ale instalaţiei au mai rămas reziduri, care trebuie eliminate. În prezent, SC Rompetrol Petrochemicals SRL a început deja dezafectarea instalaţiei golite. Utilajele, care la acest moment conţin încă reziduri, vor fi curăţate, spălate, apoi dezafectate.

Ulterior, se va începe demolarea clădirilor fostei instalaţii. Reprezentanţii Rompetrol spun că dezafectarea-demolarea acestei instalaţii va permite valorificarea echipamentelor, a utilajelor, a platformelor metalice şi a conductelor, a căror valoare scade în timp prin degradare. Mai mult, terenul care se va elibera va putea fi utilizat în alte scopuri. Cât priveşte clădirile care vor fi demolate, acestea sunt: hala de fabricaţie, care are o înălţime de 25 de metri, instalaţia de ventilaţie, staţia de compresare, staţia de frig şi parcul din opt rezervoare. În urma demolării, vor rezulta peste 5.000 de tone de deşeuri metalice, care vor fi valorificate în totalitate. Evaluatorul mediului a precizat că dezafectarea-demolarea instalaţiei va avea efect în limitele unui nivel acceptabil asupra mediului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii